Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto

Nytt rekord i antal smittade – gamla rekordet krossat

Under vecka 1 konstaterades 27 044 personer smittade av covid-19 i Västra Götaland.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Omikron fortsätter att sprida sig som en löpeld över landet och Västra Götaland. Under veckan 1 slogs rekordet i antal smittade av covid-19. Nya rekordsiffran än 27 044, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Veckan innan var det 7 886 bekräftade fall.

– Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland i pressmeddelandet.

LÄS MER:Stenungsund rustar för ökat tryck på vaccinering

LÄS MER:Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

LÄS MER:Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Under vecka 1 genomfördes 93 417 tester och samtidigt kommer larmen om att vårdcentralerna har slut på testkit trots att Västra Götalandsregionen utökat testkapaciteten. Toppnoteringen i testning var förra påsken då 66 000 tester hanterades.

– Vi arbetar hårt för att avhjälpa bristen på provtagningskit och förkorta svarstiderna. Berörda arbetar dygnet runt, varje dag, med att analysera, tillverka och packa kit. Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Samtidig har antalet patienter som vårdas för covid-19 ökat, och 10 januari vårdades 227 patienter för covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning på sjukhusen i regionen.

LÄS MER:Så allvarligt är läget under den fjärde coronavågen

LÄS MER:Fortsatt ansträngt läge på Kungälvs sjukhus

Thomas Wahlberg säger i pressmeddelandet att alla bör göra vad de kan för att minska smittspridningen.

– Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och självklart stanna hemma om du får symtom på luftvägsinfektion, säger han.

Han rekommenderar även alla att följa de nya nationella rekommendationerna som träder i kraft på onsdag.

LÄS MER:Rusning efter dos tre väntas – men inga tider finns i STO

ANNONS