Nytt skyfall på väg – en hel månads regn väntar

En hel månads regnmängd väntas falla de kommande dagarna när SMHI går ut med en gul vädervarning i Göteborg och röd i delar av Västra Götaland.
– Det är inget båtväder direkt, Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

ANNONS

På söndagseftermiddagen väntas ett kraftigt regn dra in över stora delar av Sverige. Trots att SMHI varnar för stora regnmängder är det osäkert exakt hur mycket det kommer att regna. I Göteborg ligger prognosen på 50–100 millimeter regn mellan söndag och måndag.

– Normalt sett under hel augustimånad får man kanske 70 millimeter. Så det är nästan hela månadens nederbörd som kommer på ett dygn, säger Linnea Rehn Wittskog på SMHI.

Den gula varningen gäller från söndag kväll fram till 23-tiden på måndag. Det är den lägsta av tre nivåer och innebär att vädret innebär vissa risker för allmänheten.

ANNONS

– Det är svårt att förbereda sig. Men man kan vänta sig trafikstörningar i och med översvämmade vägar och viadukter. Översvämningar kan även påverka byggnader och fastigheter, säger Rehn Wittskog.

Risk för stormvindar

Jämfört med resten av landet sticker Göteborg ut i avseendet att det kommer bli väldigt blåsigt. Vinden kommer att tillta under söndagskvällen för att senare kulminera på tisdagen.

– Ute på farvattnen kommer det finnas risk för mycket hård vind eller kanske till och med storm. Det blir inget båtväder i början av nästa vecka.

I och med regnet kommer även temperaturen att falla och landa på 14-16 grader som mest.

Inom Göteborgs stad har man försökt förbereda sig så gott det går på ett större skyfall. Men i nuläget har kommunen inte vidtagit några specifika åtgärder.

– Det vi har gjort än så länge är att vi har säkerställt att våra förvaltningar och bolag har koll på läget och vet om vädervarningen. Sen får vi se hur det utvecklas under morgondagen, säger Filip Lundgren, säkerhetschef inom Göteborgs stad.

Röd varning

Utöver den utbredda gula varningen har SMHI utfärdat en röd varning för höga vattenflöden i delar av Västra Götaland. De stora regnmängderna leder nämligen även till extremt höga flöden i diken, bäckar och åar.

Detta medför risk för extremt höga strömhastigheter i vattendrag och flöden som enligt SMHI uppstår i genomsnitt vart femtionde år eller mer sällan.

Varningarna gäller från måndag och den röda varningen rör framförallt östra delarna av regionen, i Skaraborg med omnejd.

LÄS MER:Kickan hittade lugnet i trädgården: ”Den betyder allt”

LÄS MER:Succéloppisen är tillbaka i Ödsmål

ANNONS