Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Återvinningsgård i Tuvesvik dröjer – bygglov saknas

Den planerade återvinningsgården i Tuvesvik dröjer. Förhoppningen var att gården skulle stå klar innan årsskiftet men beslut om bygglov har ännu inte fattats.

Då boende på Käringön, Gullholmen och Hermanö vill lämna sitt återvinningsbara material vid en station måste de åka till Stocken eller till Ellös där närmaste anläggning finns. FTI, Förpacknings och Tidningsinsamlingen, som driver alla återvinningsgårdar i landet, har önskat att bygga en ny station vid färjan i Tuvesvik.

– Vi har ännu inte fått bygglov men vi fortsätter att hålla en dialog med Orust kommun i frågan. Det handlar om att hitta rätt plats för en återvinningsgård, där det är lätt att stanna till med bilen och lätt för våra chaufförer att tömma, säger Magnus Örnborg, regionchef för FTI.

Magnus Örnborg, regionchef FTI
Magnus Örnborg, regionchef FTI

Under sommaren har FTI haft problem med överfyllnader på Orust, främst i Ellös. Om det beror på att öborna åkt dit med sitt material vågar inte Magnus Örnborg svara på.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på ännu eftersom vi även skall ha ökat tömning. Men jag kan också se att insamlingen på Orust har ökat med ca 15 procent för pappersförpackningar. I Ellös har vi haft en del diskussioner med markägaren om nedskräpning men Stocken verkar ha varit ganska lugnt.

LÄS MER: "Inte praktisk möjligt att frakta soporna med färjan"

Det var cirka 4 000 utav 12 500 kunder med renhållningsabonnemang i kommunen som hade återvinningssäcken. Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet i Orust kommun, understryker att återvinningen inte är en kommunal fråga. Det finns elva återvinningsgårdar i kommunen som drivs av FTI.

LÄS MER: ”Alla trycker ned allt i samma säck”

– Orust kommun har aldrig haft insamling av återvinningsmaterial, det har varit en tjänst som Fraktkedjan erbjudit.

Andreas Sjögren Bild: Erika Olofsson
Andreas Sjögren Bild: Erika Olofsson

Hämtning av restprodukt är obligatorisk för alla fastigheter i kommunen. I den gröna tunnan slängs sådant som blir över efter fastighetsägaren källsorterat. Privatpersoner kan få förpackningar av papper, plast och metall hämtade hemma vid dörren av TMR Pick-up Service.

Även om återvinningsgårdarna inte är en kommunal fråga så har samtalen till kommunen om gårdarna varit många. I Ellös uppdagades ett problem då plast och papp från återvinningsgården vid Slätthult blåste in till korna i en intilliggande gård.

LÄS MER: Dålig återvinning i Ellös leder till stora problem för ekobondens djur

– Vi kommer att flytta återvinningsgården i Ellös, i samråd med FTI. Den nya platsen blir vid Ellösparken. FTI får söka bygglov för att få ha sina containrar där.

Någon återvinningsgård i Tuvesvik har det inte blivit än, men frågan om hur problemen på öarna ska lösas är under ständig diskussion enligt Andreas Sjögren.

LÄS MER: Gratis att få återvinningen hämtad vid dörren

– Förra veckan hade vi möte med TMR och representanter från föreningarna på öarna för att försöka finna en lösning. TMR anser att det är för få hushåll på öarna får att de ska få ekonomi i att åka ut. Vi för ingående diskussioner och hoppas innan årsskiftet få en lösning, men vi är inte där än.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.