Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Öppet varv är enda båtmässan i hela landet

Som vanligt men ändå inte. Öppet Varv blir av sista helgen i augusti, besökare är välkomna utan att behöva boka tid men stort fokus sätts på att få besökare och utställare att hålla avstånd till varandra.

Det är en glad Magnus Rassy, VD för Hallberg-Rassy i Ellös och värd för Öppet Varv, som kan bjuda in utställare och besökare till segelbåtsmässan.

– Vad jag vet är det den enda båtmässa som genomförs i hela landet. Det känns fantastiskt bra att vi nu kan genomföra mässan, även om vi fortsatt är noga med att alla håller avstånd. Smittskyddstänket är högt, så det är inget vanligt Öppet Varv år, även om det är likt de traditionella Öppet varven.

Öppet Varv i Ellös på Orust kommer att gå 27-30 augusti. Något tak för antal besökare på mässor finns inte längre, och därför kommer inte någon tidsbokning att finnas.

– Förra året var det ändå 1600 besökare som kunde komma, tack vare att vi hade tidsbokning under flera dagar. I år satsar vi på att öka öppettiderna med att även ha öppet på måndagen, för att minska trycket per öppen timma.

Båtbyggeri hela helgen

2021 är 28:e året i rad för Öppet Varv. Hallberg-Rassy som står som värdar visar själva modellerna 31, 340, 372, 400, 40C, 44, 50 samt 57 i vattnet.

– Det kommer att finnas 20 Hallberg-Rassybåtar under byggnation i olika stadier inne i varvet. Vid vissa stationer i varvet pågår båtbyggeri även under helgen.

Både Hallberg-Rassy 50 och Hallberg-Rassy 400 kommer att ha världspremiär i vattnet på Öppet Varv. Dessutom finns åtminstone två andra premiärer från andra segelbåtstillverkare.

– Det är ovanligt premiärtätt i år. Det fanns inte någon båtmässa förra året för varven att visa upp sina modeller, så därför blir det fokus på premiärer i år. Det kommer att finnas flera intressanta utställda segelbåtar av olika fabrikat i vattnet. Ingen annanstans hittar du så många segelbåtar på samma plats som under Öppet Varv.

Fler besökare än förra året

Skandinaviens största segelbåtsmässa har Öppet Varv kallats, ett normalt år har varvsdagarna lockat runt 20 000 besökare. Om det blir så många i år vågar inte Magnus Rassy svara på.

– Det kommer fler besökare än förra året, men om det kommer lika många som ett normalt år vågar jag inte säga. Många besökare är fortsatt försiktiga men jag tror ändå att bryggorna kommer att bli fulla. Lördagen är den dag då flest kommer hit, så den som kan välja en annan dag än lördag bör göra det.

I år finns en Classicbrygga i varvets hamn. Här kommer det finnas klassiska välvårdade båtar som inte är till salu. Hit kommer bland annat Polstiernan från Gösta Johanssons varv i Kungsviken.

Det är vind i seglen för Hallberg-Rassy nu, de exklusiva segelbåtarna säljer som aldrig förr. Orderingången ökat under pandemin mer än varvets VD kunnat tro.

– Det går jättebra, fantastiskt bra för varvet nu. Jag trodde att det var de små modellerna vi skulle se en ökning på men våra stora modeller säljer bättre än jag kunnat ana. Orderingången har ökat mer än jag kunde önska och tro.

Båtfest tillbaka

Om det blir några affärer som avslutas under öppet varv är svårt att sia om, men klart är att båtfesten på Orust är tillbaka.

– Vi kör för fullt sista helgen i augusti. De som besökt Öppet Varv tidigare kommer att känna igen sig. Det blir fullt av återförsäljare på planen utanför varvet, klädförsäljningen är här och bryggorna är fyllda med segelbåtar, helgen blir årets höjdpunkt.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.