Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kia Nordqvist och Hanna Iyv Iveslätt är med och arrangerar den stora kultursatsningen Backstage Orust. I magasinet i Slussen, som syns bakom dem, kommer det under helgen att bli en stor konstutställning med lokala konstnärer.  Bild: Erika Olofsson
Kia Nordqvist och Hanna Iyv Iveslätt är med och arrangerar den stora kultursatsningen Backstage Orust. I magasinet i Slussen, som syns bakom dem, kommer det under helgen att bli en stor konstutställning med lokala konstnärer. Bild: Erika Olofsson

Östra Orust kommer under en helg att sjuda av kultur

47 aktörer, kultur, konst, mat och event. Sista helgen i augusti sjuder kreativiteten på östra Orust då Backstage Orust drar igång.

De pratar i munnen på varandra, ivriga att få berätta allt som händer på östra Orust sista helgen i augusti. Kia Nordqvist och Hanna Ivy Iveslätt är tillsammans med Stella Pilback och Fredrik Landes med i den grupp som planerar det som kan komma att bli den, i alla fall till ytan, största kulturella händelsen på Orust någonsin. Arrangörer är Föreningen Spotlight, en paraplyförening som har som fokus att utveckla östra delen av ön, där kulturen sätts i centrum.

Backstage Orust är ett tvådagars event 28 och 29 augusti där föreningen manifesterar den kultur och kreativitet som de menar sjuder runt om på nordöstra Orust.

Upptäcka rikedomen här

– Vi har satt vår spotlight på nordöstra Orust. Vi letade aktörer som kunde vara med och hittade närmare 90 aktörer belägna på den här delen av ön, målet var att 40 av dem ville vara med, nu är det 47 anmälda. Med Backstage Orust vill vi samla dem, manifestera dem och låta besökare upptäcka rikedomen här på nordöstra Orust, säger Kia.

Mer än hälften av dem som gruppen hittade, kommer nu vara med under kulturhelgen.

– Föreningen Spotlight mobiliserar arrangörer men de som är med, arrangerar själva sitt evenemang. Målet vi har satt är att lyfta kulturen och landsbygden, säger Hanna Ivy Iveslätt.

Kia Nordqvist och Hanna Ivy Iveslätt arrangerar, tillsammans med Stella Pilback och Fredrik Landes, BACKSTAGE Orust, en kultursatsning på östra Örust. Bild: Erika Olofsson
Kia Nordqvist och Hanna Ivy Iveslätt arrangerar, tillsammans med Stella Pilback och Fredrik Landes, BACKSTAGE Orust, en kultursatsning på östra Örust. Bild: Erika Olofsson

I en slinga runt halva ön, från Höggeröd och Slussen i norr mot Svanesund och Vräland i söder svänger slingan åter mot Henån via länsväg 160. Längs med slingan kommer det finnas aktörer, utställare och event att besöka.

Plymer, glitter och gnistrande paljetter

Åsa Gustafsson inviger Backstage Orust på Återbruket i Vräland under lördagen. Åsa Gustafsson är sommarboende på Orust. Hon kommer att tillsammans med sitt kompband och munspel inleda invigningsprogrammet med egna låtar och betraktelser. Medverkar gör även A Bunda, Sveriges och en av Europas största, äldsta och livligaste sambagrupper. Allt klätt i plymer, glitter och gnistrande paljetter.

Tanken är att de som vill besöka Backstage ska köra runt slingan under helgen och besöka en eller flera av de konstnärer och hantverkare som är med. Lite som den årliga konstvandringen som arrangeras under påskhelgen.

– Vissa medverkande har samlats på en gemensam plats, som Lillgården i Slussen där det blir trädgårdsscen, möjlighet att dreja men även musikframträdanden. Andra sidan ligger vid Höggeröd vatten. Där kommer bland annat finnas en liten marknad utomhus kan man välja mellan mat, fika lokalproducerade produkter. Under både dagarna finns det små föreställningar på olika ställen, inne som ute där besökare bjuds in till att uppleva poesi, spoken word och musik, säger Kia.

Magisk elektronisk, spejsad upplevelse

I Slussens magasin kommer det bjudas på samtidskonst. Här kommer Hanna Ivy Iveslätt att medverka tillsammans med sju andra konstnärer. Backdrop kallas utställningen som är öppen hela helgen. Under Backstage blir det även aurafotografering, guidning i skogsträdgården, keramik, musik, teceremoni, yoga, återbruksslöjd, öppen trädgård, Slussens teatersällskap medverkar och det blir musikteater för barn.

Helgen avslutas i ekobyn i Krossekärr på söndagen. Förutom musik och teater finns det möjlighet att där se mer konst och även köpa plantor.

– Bandet CBL, Carbon Based Liveforms, ger en magisk elektronisk, spejsad upplevelse i Skogsträdgården när mörkret faller. De är vana vid en publik på ett par hundra tusen, här kommer det kanske några hundra men även det blir en magisk upplevelse, lovar Kia.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.