Övergiven båt sjönk – kan kosta kommunen 50 000

Båten låg övergiven i flera månader utan att ägaren hittades. När den sedan började läcka hamnade det på kommunen att ta hand om den.
– Det känns ju inte så käckt att det ska ligga där, säger Linda Börjesson på Orust kommun.

ANNONS
|

Båten låg tidigare förtöjd i Uddevalla, och polisen hade länge efterlyst en ägare till den. De visste inte om båten var stulen eller övergiven.

Plötsligt en dag i april dök den upp på Orust.

– Jag har ingen aning om hur den har kommit dit, men den var fastgjord så någon har gjort fast den, säger Linda Börjesson, utredningsadministratör vid sektor miljö- och bygg i Orust kommun.

När båten sedan började ta in vatten och slutligen sjönk blev det i stället en fråga om nedskräpning. Dessutom fanns tio gamla bilbatterier på båten, vilket skulle kunna orsaka stora skador i vattenmiljön.

ANNONS

Kan kosta kommunen 50 000

Då hamnade det helt enkelt på Orust kommun att plocka upp båten.

– I och med att den sjönk och läckte så blir det ett miljöansvar som vi tar. Det känns ju inte så käckt att det ska ligga där.

Vad kalaset kommer att kosta vet inte Linda Börjesson än, men en liknande bärgning av en annan båt i somras kostade ungefär 50 000 kronor.

Kommer hamna på skroten

Eftersom det inte finns någon ägare är det kommunen som får stå för den notan, även om det kanske inte borde vara så.

– Nej egentligen inte, i och med att det är en privat båt. Men det handlar ju om nedskräpning och utsläpp så det hamnar på oss.

Polisen har också varit inblandad i bärgningen, och båten kommer nu att skrotas.

ANNONS