Tre av de båtar som lämnats övergivna, eller som delvis har bebotts, kunde i veckan lyftas upp och forslas bort från platsen.
Tre av de båtar som lämnats övergivna, eller som delvis har bebotts, kunde i veckan lyftas upp och forslas bort från platsen. Bild: Privat

Övergivna båtar borta från Henåns hamn

Tre av de båtar som legat övergivna, eller delvis bebodda, i Henåns hamn har nu flyttats. Med hjälp av lyftkran hissades båtarna upp och har nu körts till en uppställningsplats en bit från hamnen.

ANNONS

Orust kommun har under en längre tid haft problem med båtar som lämnats vid kommunens bryggor i Henån. I båtarna har människor tillfälligt bott. Bosättningen har varit olovlig och även hindrat kommunen att hyra ut platserna som det var tänkt. Anmälan till polisen har gjorts, kommunens tjänstepersoner har även pratat med personerna som vistats i båtarna och uppmanat dem att flytta, men inget har hänt.

LÄS MER:Bofasta i Henåns hamn ett gissel för kommunen

Under vinterhalvåret var båtarna mer eller mindre övergivna men i takt med att vårvärmen kom så började de användas igen.

Andreas Sjögren tf chef affärsdrivande verksamhet, med ansvar även för kommunens hamnar, försökte då få hjälp av Kronofogden med handräckning. Kronofogdemyndigheten beslutade nyligen att avslå kommunens begäran om interimistisk beslut med motiveringen att ett sådant beslut endast får fattas om saken är mycket brådskande och om den sökande har lämnat in en stark bevisning. Det har Orust kommun inte gjort, enligt Kronofogden.

ANNONS

I dagarna kom dock ett nytt beslut från Kronofogden om särskild handräckning. Kronofogden har delgivit personerna i båtarna och de har haft tid på sig att svara, men inte gjort det. Kronofogden slår fast att kommunens äganderätt till fastigheten är tyngre än de boendes intresse att få bo kvar.

Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet.
Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet. Bild: Erika Olofsson

– Det var riktigt gott att få det beslutet för det innebar att vi kunde boka bärgare och uppställningsplats till båtarna, säger Andreas Sjögren.

Problemet var att inte yppa något så att personerna i båtarna skulle få reda på planerna att flytta båtarna.

– Om de åkt iväg och inte funnits på plats då vi kom för att lyfta bort båtarna, då hade vi inte kunnat göra något. Då hade det blivit ett nytt ärende. Det hade räckt att de hade bytt båt, då hade det också handlat om ett nytt ärende.

Hemlighetsmakeriet visade sig falla väl ut. I veckan kunde en kranbil lyfta upp tre av de övergivna båtarna. Totalt har det funnits åtta båtar vid bryggan, men ett par båtar har redan lämnat området av egen maskin.

Båtarna lyftes upp och ska sedan forslas till en uppställningsplats.
Båtarna lyftes upp och ska sedan forslas till en uppställningsplats. Bild: Privat

– Vi har lyft upp båtarna nu och ställer dem på en uppställningsplats. Ägarna till båtarna har tre månader på sig att hämta dem. Är det ingen som hämtar så kommer båtarna att skrotas.

Vart de båtar som inte fanns i hamnen den dagen kranbilen var på plats, är en fråga som ingen kan besvara.

–De kanske kommer tillbaka till Henåns hamn eller så lägger de sig i en annan hamn. Det är en fråga vi får ta tag i då.

ANNONS