100 nya bostäder och nytt seniorboende planeras i Varekil

100 nya bostäder planeras i Varekil, dessutom kan det komma att byggas ett seniorboende i nära anslutning till Tegenområdet och skolan.

ANNONS
|

Det är en privat exploatör som vill utveckla ett område i Jöråsområdet. Exploatören har hos kommunen sökt om planbesked för att kunna bygga ett hundratal nya bostäder i västra delen av Varekil. Planområdet ligger strax väster om Varekils skola i anslutning till bostadsområdet i Jörås. I dag består området av en kuperad skogsterräng som används både av skolan och av boende i området.

Tanken är att det här ska byggas både villor, hyresrätter, bostadsrätter men även ett seniorboende. Seniorboendet ska dock enligt planerna placeras närmare Tegens bostadsområde, i direkt anslutning till skolans parkering och fotbollsplan. Villorna och lägenheterna är däremot placerade längre norrut i anslutning till det bostadsområde som redan finns där i dag.

ANNONS

– Orust måste få tillväxt och Varekil är en strategisk plats att utveckla. Varekil är en ort med hög prioritering på grund av dess läge. En småbarnsfamilj kan utan problem ha minst en som pendlar söderut från Varekil, säger Anders Arnell (M) ordförande i utskottet för samhällsutveckling,

LÄS MER:Nytt centrum planeras i Varekil

Viljan att utveckla Varekil finns, men det finns även ett problem och det är va anslutningarna. Det kommunala vatten- och avloppsnätet är utbyggt i området och det är möjligt att ansluta de nya bostäderna. Dock behöver överföringsledningen mellan Varekil och Ellös vara klar innan de nya bostäderna kopplas på. Överföringsledningen planeras vara klar under 2024.

– Allt hänger ihop. Vi måste ha folk som spolar på toaletten men för att få nya kommuninnevånare måste vi satsa. Som det är i dag kan vi inte ansluta en enda ny toalett i Varekil på grund av va situationen i området.

Med det nya bostadsområdet ser Arnell en möjlighet att utveckla Varekils som samhälle. Det finns långt framskridna planer av en privat aktör att bygga ut centrum med ny större mataffär, med gym och bank. Det i kombination med nya möjligheter att bosätta sig i området hoppas Arnell ska locka småbarnsfamiljer till området. Skolan behöver fler barn för att kunna fortsätta.

LÄS MER:Kräftgång i antalet elever på Orust – klasser slås ihop

– Vi måste forcera va-planen för att kunna utveckla Varekil men även för att kunna utveckla hela södra Orust. Reningsverket i Varekil är utdömt och det krävs att överföringsledningen till Ellös reningsverk, och även ombyggnationen av det reningsverket, blir klart så snart som möjligt.

Utan avlopp blir det inga bostäder och utan bostäder blir det inte heller någon som kan flytta in till kommunen.

Vatten och avloppsfrågan är något det arbetas intensivt med påpekar Arnell.

LÄS MER:Satsning ger 22 nya lägenheter i Svanesund

– Vi har redan lagt ned rör och ledningar från Varekil till Säckebäck men kan inte ansluta innan det är klart i Ellös och innan överföringsledningen är klar.

ANNONS