Den unga trion som nu dömts nekar både till att ha varit i Torp och kört på den aktuella vägsträckan. Fordonet på bild har inget med den aktuella händelsen att göra, utan är en genrebild.
Den unga trion som nu dömts nekar både till att ha varit i Torp och kört på den aktuella vägsträckan. Fordonet på bild har inget med den aktuella händelsen att göra, utan är en genrebild. Bild: Arkivfoto

A-traktorfärd i hög fart filmades – dömd trio nekar till brott

Enligt bilisten och hans kompis, som filmade händelsen, ska farten ha varit närmare 100 kilometer i timmen då de blev omkörda av tre A-traktorer. Nu döms två unga Orustbor till böter för olovlig körning, och ytterligare en för tillåtande av olovlig körning. Detta efter att ha låtit sin kompis köra hans fordon, då han själv saknade körkort.

ANNONS
|

Polis fick en natt i slutet av januari i år samtal från en bilist som då ska ha blivit omkörd av tre A-traktorer som färdades i hög fart på länsväg 161, i riktning Orust från Torps köpcentrum i Uddevalla där vittnet först ska ha sett fordonen vid McDonalds.

Omkörningen ska ha skett i höjd med Lanesund och bilisten och hans kompis har för polis berättat hur en av A-traktorerna sedan svängde av i en vägkorsning på Orust, varefter färden med de två andra A-traktorerna fortsatte mot Henån i hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen.

Beslagtogs av polis

I Henån väntade sedan polis som fick stopp på färden, varpå båda fordonen också togs i beslag för teknisk undersökning. Denna visade senare att misstanken om att de manipulerats för att gå fortare stämde.

ANNONS

Nu döms tre unga Orustbor för den olagliga färden. Samtliga tre har dock förnekat brott, i huvudsak med invändningen att de aktuella fordonen enligt dem inte går att framföra i högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Detta i strid med vad de bilinspektörer som undersökt dem kommit fram till.

I polisförhör har de också nekat till, både att ha varit i Torp och ha kört på den aktuella vägsträckan som bilisten och hans kompis vittnat om. Något tingsrätten dock anser motbevisat genom den filmsekvens som finns på färden.

Döms till dagsböter

Trion nekar trots detta.

– Det kan vara en annan vit xx (fordonsmodell, reds anm) och dom ser inte vem som kör. Och det är omöjligt jag. Det finns tusentals vita xx som är likadana byggda, har en av de unga Orustborna uppgett i förhör.

Tingsrätten köper dock inte förklaringen och nu döms trion till dagsböter på 1 500 kronor vardera. Två av dem för olovlig körning och en för tillåtande av olovlig körning efter att ha låtit sin kompis köra hans fordon, då han själv saknade körkort.

LÄS MER:A-traktor med för många passagerare stoppad av polis

LÄS MER:Åtalad A-traktorförare skyller på trasig hastighetsmätare

LÄS MER:A-traktorförare kraschade in i staket i Henån

ANNONS