Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

”Alla barn behöver en bra start i livet, en bra skolgång”

Skolan är viktigaste frågan för Liberalernas Veronica Almroth.
– Vi har genom medvetna satsningar lyckats få upp betygen, få eleverna att prestera bättre. Nu gäller det att hålla i det arbetet.

Båten eller golfbanan. När Veronica Almroth ska välja plats för intervjun blir valet svårt, men golfbanan drar längsta strået. Varje onsdag är det damernas onsdagstävling och den vill hon inte missa.

– Jag spelar golf två gånger i veckan. Här kan jag få vara bara jag, här slappnar jag av och kan rensa tankarna. Golfen är viktig för mig, det är mer än bara en sport, det är ett sätt för mig att röra på mig och få komma ut.

Allt börjar med en bra skola, enligt Liberalernas grundpelare. Det är också skolan som står Veronica närmast. Sedan hon började engagera sig politiskt har hon i olika omgångar varit ordförande eller vice ordförande för lärandeutskott eller skolnämnd.

Vilka är era viktigaste valfrågor?

– Det är att fortsätta det arbete vi startat upp inom skolan. Alla barn behöver en bra start i livet, en bra skolgång. Vi har genom medvetna satsningar lyckats få upp betygen, få eleverna att prestera bättre. Nu gäller det att hålla i det arbetet. Vi satsar nu på en samverkan mellan skola och omsorg för att fånga upp elever med psykisk ohälsa. Tyvärr har vi en hel del familjeproblem i kommunen så det är viktigt att sätta in resurser för barnen och fånga upp dem i tid.

Föreningslivet är en annan viktig fråga för henne. Föreningslivet skapar hälsa, här finns aktiviteter och mötesplatser.

– Föreningarna har fått alldeles för lite fokus det senaste. Vi tar föreningslivet för givet och har gjort så under många år men det måste vi ändra på.

Hur ska ni göra det?

– Vi vill att det ska bli ett utökat stöd till föreningarna och då menar jag inte bara idrottsföreningar, utan vi har kulturföreningar och samhällsföreningar som är minst lika viktiga mötesplatser. Vi måste se över hur bidragen fördelas till föreningarna så det blir rättvist.

En tredje viktig fråga för liberalernas förstanamn är trygghetsboende. Orust har en åldrande befolkning, den största delen Orustbor är över 65 år. Veronica lyfter upp psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet som eventuella skäl till varför många bor ensamma kvar i sitt nuvarande boende.

– Vi måste frigöra bostäder, vi vill skapa flyttkedjor i kommunen. Det är många gamla som lever ensamma i ett stort hus ute på landsbygden. Ett trygghetsboende kan vara ett sätt för dem att inte längre vara så ensam, att få en social närvaro.

Veronica är för att bebyggelsen i kommunen ska koncentreras till samhällena.

– Vi kan inte skapa mer utanförskap utan vill verka för gemenskap. Dessutom blir det dyrt med skolskjuts och hemtjänst om bostäderna ligger spridda över ett stort område.

Vad har ni gjort under mandatperioden?

– Ja säg vad vi inte har gjort? Jag är stolt över att kunna säga att vi fått ordning på ekonomin. Vi har förbättrat skolan, stärkt upp med behörig personal och fått bättre resultat bland eleverna. Vi har fattat beslut om att bygga två nya förskolor, en i Ellös och en i Svanesund. Det har även satsats på trivselhöjande åtgärder, bland annat kolonilotter, men framför allt har vi lyckats styra upp ekonomin, vi har lyckats gå från mångmiljonbelopp i underskott inom omsorgen till plusresultat. Vi har inte skurit ned någonstans under mandatperioden utan satsat oss igenom allt.

Hur skiljer sig Liberalerna från övriga partier på Orust?

– Vi har en tydlig förankring i vår ideologi. Vi är liberaler och vi utgår från individen, vi faktagrundar alltid våra beslut. Skolan är för oss alltid nummer ett. Vi är ett bildningsparti och vill ha stort fokus på skolan och den viktiga utbildningen av våra elever.

Veronica Almroth

Ålder: 45 år.

Bor: Boxvik.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Försäkringsmedlare, planeringsrådgivare.

Intresse: Golf, båtliv och matlagning.

Största last: Prosecco ”jag äter inte godis eller sötsaker, men jag kan unna mig ett glas Prosecco ibland”.

Började med politik: 2006 valdes Veronica in, som 29-åring utan någon politisk erfarenhet i kommunen, till ordförande i barn och utbildningsnämnden.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.