Anette och Klaus vill sprida julglädje – tomtar för barnfamiljer

Finns tomten? Ja, men så klart. Han bor på Stillingsön med sin tomtemor och gör sig redo redan nu för att sprida julstämning i december.

ANNONS
|

Varje år, samma visa, någon ska bara gå ut och köpa tidningen – mitt på julafton?! Det är inte logiskt, speciellt när alla tidningar finns i mobilen. Det blir helt enkelt svårare och svårare att lura barnen, men för att göra det lite enklare går det att hyra en tomte.

För tomten finns på riktigt. Han bor på Stillingsön och heter självklart Klaus, som Santa Claus. På julafton kommer Klaus Gardan att besöka familjer på Orust för att sprida glädje hos alla barn, stora som små.

Barnen lyckliga över besöket

Klaus Dristig Gardan och hustrun Anette har gjort det till en tradition att sprida julstämning hos de familjer som kanske inte annars får besök av en tomte.

ANNONS

– Det är det som ger oss glädje, att se barnens lycka över att tomten kommer på besök, säger Anette Dristig Gardan.

Idén att åka ut och tomta fick Anette för tre år sedan. Hon arbetar inom vården och var ledig på julafton, dottern är vuxen och inga direkta planer fanns för julafton.

– Jag la ut en liten blänkare på Facebook där jag erbjöd oss som tomtar och fick genast svar. Vi besökte första året fem familjer under julaftonen och möttes vid alla ställen av så stor positivitet.

Förra julen upprepades tomtandet, men då var tomten iklädd visir, munskydd och handskar. Trots pandemin och alla säkerhetsföreskrifter var det nio familjer som bokade in tomtebesök.

Bild: Privat

”All in tomte”

– I år är vi fullt vaccinerade, så vi kör utan visir.

Anette och Klaus vill att familjerna de besöker sätter in valfri summa till välgörenhet. Förra året fick de in 5 500 kronor till Min stora dag.

– I år tänker vi att vi kommer hinna med fler familjer. Vi kommer inte ta några pauser under dagen, utan vi kör ”all in tomte” på julafton.

Även i år får familjerna som bokar Anette och Klaus sätta in en slant. I år har de valt att åter samla in till Min stora dag, men de har även utökat så i år går en del av pengarna till förmån för barn som är lite utsatta, som behöver lite mer uppmärksamhet.

– Vi tomtar inte för att tjäna pengar, vi vill att dagen ska vara till för barnen, därför är det naturligt för oss att skänka pengar till något som går just till dem.

Besök är redan inplanerade, trots att det är ett par månader kvar till julafton.

Är tomtens skägg riktigt?

– Självklart är skägget äkta, men vi sprayar det vitt inför besöken för att det ska bli mer tomtelikt.

ANNONS