Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christoph Rassy har utsikt över sitt livsverk Hallberg-Rassys marina i Ellös, från sin balkong. Bilden är tagen 2015.  Bild: Frida Ekborg
Christoph Rassy har utsikt över sitt livsverk Hallberg-Rassys marina i Ellös, från sin balkong. Bilden är tagen 2015. Bild: Frida Ekborg

Båtbyggaren som flyttade till Sverige och erövrade världen

– Jag bodde i Bayern och jobbade som glasmästare men jag kände mig aldrig riktigt hemma där. Det där med båtar har alltid vart min grej, säger Christoph Rassy, grundare till segelbåtstillverkaren Hallberg-Rassy, om hobbyn som fick honom att flytta till Sverige och starta ett stort och erkänt internationellt företag.

När Christoph Rassy var liten hittade han och några vänner en hög med brädor i skogen. Jättefina brädor som skulle passa bra till att bygga en flotte. De spikade och byggde och till slut stod den färdig. Flotten skulle sjösättas i bäcken, men när de skulle lyfta den hände ingenting. Den var alldeles för tung för att lyfta. Det intresserade Christoph Rassy som började rita och bygga båtar på fritiden.

– Det började oerhört litet och blygsamt. Båtintresset fanns där tidigt, sedan födseln ungefär. Det har alltid varit en hobby som funnits med mig, säger Christoph Rassy.

En dag gick drömmen i uppfyllelse och han fick erbjudande om att jobba som båtbyggare. Självklart tackade han ja. Men efter ett tag fick han sparken av chefen eftersom han inte gjorde som denne sa. Christoph Rassy hade egna idéer om hur båtar skulle byggas.

Fick jobb på Orust

Efter att ha läst en tidning om Sverige bestämde han sig för att flytta till landet med underbar skärgård och möjligheter att bygga båtar.

Han fick jobb på Orust och efter en tid fick han möjlighet att starta ett eget båtbyggeri i Kungsviken, gamla Hallbergs varv.

– Det gick ett rykte i Göteborg om att det fanns en tysk på Orust som kunde bygga båtar. Kort därefter fick jag min första beställning. Sedan byggde jag bara båt efter båt, säger Christoph Rassy.

Livsavgörande samtal

1972 ringde telefonen. Det var ledningen på Harry Hallbergs varv i Ellös. De undrade om Christoph Rassy kunde tänka sig att ta över verksamheten efter Harry Hallberg, som skadats i en olycka.

– Jag svarade "det här vill jag fundera över under natten". Men jag hade ju redan bestämt mig. Det var ett livsavgörande telefonsamtal.

Jag vet nu att det fanns två andra spekulanter med i bilden, men det rann ut i sanden som tur var, säger Christoph Rassy. Andra generationen Resten är historia. Båt efter båt producerades och internationella seglare fick upp ögonen för Hallberg-Rassy.

Nu drivs företaget i andra generationen Rassy, sonen Magnus Rassy.

– Jag bestämde mig för att segla jorden runt år 2002, en dröm alla seglare har. Det tog två år. Magnus fick automatiskt ta över eftersom någon var tvungen att sköta verksamheten när jag var borta. Hans liv är också båtar.

När jag kom hem igen var jag inte verksam längre, fast jag följde det som hände, säger Christoph Rassy.

Familjen stöttade

Trots att båtbyggandet har tagit upp större delen av hans liv har familjen alltid funnits där och stöttat.

– På veckodagarna la jag 100 procent på jobbet och under veckosluten 100 procent på familjen. 2012 bestämde jag mig för att sluta segla. Men då skaffade jag motorbåt i stället. Någon gång ska det kännas som jag har gått i mål, och det gör det nu, säger Christoph Rassy.

Christoph Rassy

Ålder: 80 år.

Bor: Ellös, Orust.

Gör: Följer företaget Hallberg-Rassy som nu drivs under sonen Magnus Rassy.

Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.

Intressen: "Utöver båtar? Inga".

Bästa med arbetet: "Att jag har träffat många intressanta människor. Nästa vecka ska personen som köpte min andra båt någonsin, komma hit".


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.