Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båtbyggarutbildningen är nedlagd, nu ska lokalerna tömmas och maskiner säljas. Lokalen ska sedan rivas för att ge utrymme åt en parkeringsplats.  Bild: Erika Olofsson
Båtbyggarutbildningen är nedlagd, nu ska lokalerna tömmas och maskiner säljas. Lokalen ska sedan rivas för att ge utrymme åt en parkeringsplats. Bild: Erika Olofsson

Båtbyggarskolans inventarier säljs ut

Orust kommun väljer att sälja ut inventarier från nedlagda båtbyggarutbildningen. Slipmaskiner, hyvlar och skåp, till och med en roddbåt som byggts på skolan, kommer att läggas ut till försäljning.

I våras lämnade de sista studenterna båtbyggarskolan. Med den avgångsklassen är båtbyggarutbildningen på Orust avslutad. Ett sviktande elevunderlag gjorde att politikerna fattade beslutet att avveckla utbildningen och i stället satsa på en lärlingsutbildning. Denna lärlingsutbildning har dock ännu inte kommit i gång.

– Det är lite vemod i att båtbyggarutbildningen är nedlagd och lokalerna töms. Det har varit en fantastiskt fin utbildning som pågått under många år, säger Orust sektorchef för lärande, Katarina Levenby, om beslutet som fattades för något år sedan.

Lokalerna har stått tomma sedan i maj. Nu töms de från inventarier. Sågar, slipar och annat i verktygsväg kommer att säljas. Enligt ett politiskt beslut ska avyttringen av verktyg ske i en viss ordning.

LÄS MER: Å den ljusnande framtid är vår!

– Vi kommer inte återuppta utbildningen så som den var organiserad tidigare, därför finns det inget behov av maskinerna. I första hand har övrig kommunal verksamhet fått hämta de maskiner som kan komma till nytta. I andra hand kommer vi sälja av.

Roddbåten som byggdes på skolan säljs

En försäljning har påbörjats, annonsering har skett via kommunens hemsida och sociala kanaler. Förutom slipar, fräsar och borrmaskiner finns här även rejäla snickarbänkar, stolar och omklädningsskåp.

En Sculler roddbåt, byggd på båtbyggarskolan är det dyraste objektet. Roddbåten har ett uppskattat värde om 80 000 kronor. Prislapparna som är satt på övriga maskiner är kanske något blygsamma.

– Maskinerna är använda och slitna. Vi har valt att inte ha någon auktion på föremålen utan den som är intresserad får höra av sig med sin intresseanmälan. Först till kvarn är det som gäller.

LÄS MER: Båtbyggarskolans lokaler ska rivas – maskinerna ska säljas

Blir det något kvar efter försäljningen kommer detta att erbjudas föreningslivet i kommunen. Förhoppningen är att inventarier och maskiner ska finna nya hem och användningsområden.

Rivning kan ske nästa år

– Målet är att så lite som möjligt ska gå till återvinning. Vi vill att sakerna ska komma till användning och sett ur en miljöaspekt är det bästa om föremålen kommer till nytta någon annanstans. Det kanske finns ett litet snickeri som kan behöva en ny slip, då är detta ett ypperligt sätt att införskaffa en till ett rimligt pris.

LÄS MER: Föreslår att båtbyggarskolan byggs om till kulturhus

Lokalerna där båtbyggarutbildningen har varit ska rivas. Tanken är att platsen ska användas som parkering, busscentralen ligger direkt granne med lokalen. Någon tidsplan för då rivningen kommer att ske är inte satt.

– Vi måste tömma allt först och sedan lämnas frågan över från lärandet till samhällsutveckling som äger lokalen. Jag skulle tro att det blir tal om rivning någon gång under början av nästa år, säger Katarina Levenby.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.