Båtbyggarskolan i Henån är nedlagd. Nu ska lokalerna rivas, men först ska virke, maskiner och annat som är kvar i lokalen säljas.
Båtbyggarskolan i Henån är nedlagd. Nu ska lokalerna rivas, men först ska virke, maskiner och annat som är kvar i lokalen säljas. Bild: Erika Olofsson

Båtbyggarskolans lokaler ska rivas – maskinerna ska säljas

Båtbyggarskolans lokaler i centrala Henån ska rivas. Först ska all lös egendom i form av maskiner och redskap, säljas eller flyttas till andra kommunala verksamheter.

ANNONS

De sista fyra eleverna lämnade skolan som studenter redan i april. Nu står lokalerna där Orusts gymnasieskola hade utbildning i båtbyggeri och finsnickeri tomma. Byggnaden som ligger centralt nära affär och busstation är gammal och användes en gång som båtvarv. För sex år sedan köpte Orust kommun byggnaden av Niklas och Uno Olsson som under många år drev Orust Båtbyggarutbildning i lokalen.

Hantverksutbildningen är nu avslutad, eleverna har lämnat och även lärarna. Byggnaden är enligt aktuell detaljplan aktuell för rivning.

Lokalen ligger i centrala Henån, direkt granne med bussterminalen. När byggnaden är borta ska det bli parkeringsplatser på området.
Lokalen ligger i centrala Henån, direkt granne med bussterminalen. När byggnaden är borta ska det bli parkeringsplatser på området. Bild: Erika Olofsson

– Byggnaden ska rivas för att skapa fler parkeringsplatser i centrala Henån. Tanken är att söka rivningstillstånd inom det närmsta, målet är att byggnaden ska vara borta innan årsskiftet, säger Veronica Almroth (L) ordförande i utskottet för lärande.

ANNONS

I samband med att Orust kommun köpte lokalen köptes även inventarierna från Orust Båtbyggarutbildning. Sedan dess har fler maskiner köpts in till skolverksamheten.

Nu ska maskiner och annat lösöre säljas av innan byggnaden rivs. En halv miljon kronor beräknas lösöret och förbrukningsmaterialet som är kvar i lokalen, vara värt. Det finns en del trä och skivmaterial kvar som kan säljas vidare.

Veronica Almroth (L)
Veronica Almroth (L) Bild: Erika Olofsson

– Det är framtaget en lista på hur inventarierna ska säljas. I första hand ser vi om det är någon annan kommunal verksamhet som har nytta av inventarier och maskiner. Det som blir kvar kommer säljas externt. Det material som anses inte ha så högt värde kommer erbjudas föreningar eller skänkas till någon form av välgörenhet.

Niklas Olsson som en gång sålde skolan till kommunen, arbetade kvar som hantverkslärare fram till förra året. Han har visat intresse av att köpa tillbaka tre av maskinerna.

– Niklas engagemang för utbildningen har under alla år varit mycket stort, förvaltningen har därför gjort bedömningen att han ska få köpa tillbaka ett par av maskinerna.

Hantverksprogrammet är nedlagt men planer att starta upp en lärlingsförlagt utbildning på Orust finns kvar. Här kan ett samarbete med Uddevalla kommun vara aktuellt.

– Lärlingsprogrammet bygger på att företagarna är med och erbjuder platser till våra ungdomar. Vi håller på att se över former för en lärlingsutbildning, och håller även dialog med våra lokala företagare.

ANNONS