Backstage rivstartade med hetsiga karnevalsrytmer

Konst, musik, dans och mat. Östra Orust har under helgen bubblat av kultur av olika slag. Invigningens varma och medryckande sambatoner satte tonen för en helg som gav mersmak.

ANNONS
|

Under två dagar bjuds besökare på östra Orust på ett smörgåsbord av händelser för alla sinnen. Arrangörer är Föreningen Spotlight, en paraplyförening som har som fokus att utveckla östra delen av ön, där kulturen sätts i centrum. Under helgen arrangerades

Backstage Orust, ett tvådagars event där föreningen manifesterar den kultur och kreativitet som de menar sjuder runt om på nordöstra Orust. Under helgen fanns över 50 olika inslag kopplade till Backstage att ta del av.

Kia Nordqvist som är med i arrangörsgruppen fick äran att klippa bandet under en festlig ceremoni utanför gamla mejeriet i Vräland.

– Jag får på riktigt gåshud av att se så många här, sa Kia och blickade ut över havet av besökare.

ANNONS

En riktig rivstart fick Backstage av A Bunda, en av Europas största, äldsta och livligaste sambagrupper. De fick hela Vräland att dansa samba då de bjöd på hetsiga karnevalsrytmer och livsbejakande dansnummer. Allt klätt i plymer, glitter och gnistrande paljetter.

Backstage visade sig vara kontrasternas helg. Långt från plymer och glitter är aurafotografering. I Ström läste Ellen Hamlet av besökarnas aura genom att fotografera dem. Aurafotografering innebär att personen som blir fotograferad lägger sina händer på två sensorplattor som är kopplade till den analoga kameran från 70-talet. Sensorerna känner av personens energi- och auraegenskaper och skapar olika färgfält på bilden.

– Alla har olika kvalitéer och en person kan ha en grön aura, en annan har en gul. Ingen aura är bättre än den andra.

Meta Sjöberg och Fredrik Landes fanns vid Lillgården i Slussen där de lät besökarna prova på att dreja. Här har Meta sin ateljé. I trädgården nedanför Metas hus har det för helgens event byggts upp en scen där en rad olika framträdanden hålls under helgen. Här fanns även hemlagad mat att köpa, mat som kunde avnjutas i den vackra trädgården. Meta hade mycket att stå i, många ville prova på att arbeta med lera.

LÄS MER:Östra Orust kommer under en helg att sjuda av kultur

– Det är så roligt att så många kommit hit, och att intresset för att dreja visar sig vara så stort.

Hantverk i en annan form visade medlemmar ur Nätverket Textilt Återbruk Orust upp. Vid Solgårdens loppis fanns många varianter av egenskapade plagg för dam, herr och barn, väskor, djur för lek och prydnad samt mönster, material och mönster. Helena Voimäki hade dagen till ära en klänning som hon sytt av gamla tygbitar.

– Det är så viktigt att ta till vara på material, att inte bara slänga och köpa nytt.

En svart kofta har hon gjort som ny genom att fodra den i ett färgglatt gammalt tyg. Katarina Ohlin som även hon är med i nätverket visar upp barnens gamla jeans som blivit en kjol.

– Det blir unika plagg, inget blir det andra likt samtidigt som det både är roligt att sy och bra för miljön att återbruka.

I Slussen fanns under helgen en stor gemensam utställning i Magasinet, Backdrop, där åtta konstnärer från Orust medverkade. Den som missade utställningen har en ny chans kommande helg.

– Vi har ett finissage-event den 4 september så då går det bra att komma, välkomnar Ami Norda, en av de deltagande konstnärerna.

ANNONS