Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Var kritisk när någon uppmanar dig till handlingar över telefon, säger Orusts Sparbanks VD Mikael Gustafsson.  Bild: Erika Olofsson
– Var kritisk när någon uppmanar dig till handlingar över telefon, säger Orusts Sparbanks VD Mikael Gustafsson. Bild: Erika Olofsson

Banken varnar för skojare: ”De utger sig för att vara från Orusts Sparbank”

De ringer och säger sig vara från Orusts Sparbank och önskar få kontonummer och inloggning till internetbanken.
– Var kritisk när någon uppmanar dig till handlingar över telefon, säger Orusts Sparbanks VD Mikael Gustafsson.

Den som ringer känns övertygande och kunnig, men är i själva verket en skojare. Flera Orustbor har i dagarna fått samtal som verkar komma från Orusts Sparbank men i själva verket är det bedragare som ringer.

– De har lyckats få till det tekniskt så det ser ut som de ringer från vårt växelnummer. Den som ringer har talang, är verbal och duktig på att övertala, säger Mikael Gustafsson, VD vid Orusts Sparbank.

Oroliga kunder som fått samtalet har vänt sig till sin handläggare vid banken och berättat vad som hänt. Banken har nu gått ut med en varning på sin hemsida. Mikael Gustafsson är orolig för att någon kund ska gå på skojarnas försök att komma åt kontot.

– Lämna aldrig ut något. Var kritisk när någon uppmanar dig till handlingar över telefon som rör din dator, internetbank, säkerhetsdosa, Bank-ID, konton och kort. Vi begär aldrig ut uppgifter via telefon.

Den som fått ett samtal från banken och känner oro för att något är fel, är välkomna att ringa till något av de lokala bankkontoren på ön.

– Det är en riktigt otrevlig situation det här. Är det någon kund som fått samtal av det här slaget och som känner oro, så går det bra att ringa till något av våra lokala bankkontor och få prata med en av våra handläggare.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.