Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Basen har tagit Magnus Rosén jorden runt

Allt började med en magisk låda, i den låg en jorden runt-biljett – i trä.
– Basen har tagit mig jorden runt många varv, säger basisten Magnus Rosén.

De gråa långa håret flyger yvigt på huvudet, den glittriga kavajen sitter som den ska och de neonfärgade bootsens klackar klapprar mot golvet i Ängås skolas aula. Magnus Rosén syns, det är ingen av niondeklassarna vid Henåns och Ängås skolor som missar honom då de går in och sätter sig i Ängås skolas aula. Magnus ler med hela ansiktet mot eleverna. Det här gillar han, att träffa ungdomar för att få berätta om sitt liv som musiker.

Med en fantastisk bakgrund som basist i bandet Hammerfall har Magnus Rosén rest världen runt med sitt instrument. Med turnéer från Japan till USA via Europa och Sydamerika har han under flera decennier uppskattats av oräkneliga konsertbesökare.

Magisk låda

Allt började med en blockflöjt – och en magisk låda.

– Jag var i er ålder när jag fick en magisk låda. Jag öppnade den, kommer fortfarande ihåg hur gott den luktade av trä och läder. I lådan låg en jorden runt-biljett, men ingen digital och ingen pappersbiljett utan en biljett i trä.

Det var en elbas som hans mamma köpt, en Gibson-kopia av märket Cobra. Och visst har den tagit den honom jorden runt ett antal gånger. Resan dit har varit långt ifrån spikrak. Under många år gick hans musikliv åt att öva och öva, spela i små garageband och öva lite till.

– Det magiska är att våga bli så förtjust i ett instrument att instrumentet blir en vägvisare. Jag fick min jorden runt-biljett och nu har jag levt på musiken i 45 år, musiken är fortfarande det bästa jag vet.

Basist i Hammerfall

Med basen som biljett har Magnus Rosén åkt jorden runt. Han har bott i Los Angeles där han spelade med flera olika band, bland annat Billionaires Boys Club där han kom i kontakt med Hammerfalls trummis. Rosén blev medlem i hårdrocksbandet Hammerfall 1997 men valde att lämna gruppen tio år senare. Tillsammans med Hammerfall har han släppt fyra studioalbum och ett livealbum. Sammanlagt har Magnus Rosén spelat in 45 album.

Magnus har framträtt för Kinas folk och regering, erhållit flertalet guldskivor, fått titeln Artist of the year, han är ambassadör för Sveriges alla kultur- och musikskolor och är utsedd till Sankta Lucias beskyddare. Rosén är också aktiv i Riksföreningen Stoppa Mäns Våld mot Kvinnor och för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle. Han föreläser återkommande bland annat på högstadieskolor om vikten av att avstå från droger.

Mot droger och mobbing

– Det är en av mina hjärtefrågor, arbetet mot droger och mobbning.

Magnus Rosén har sett alla sidor av rockstjärnelivet men har själv alltid valt bort de riktigt dåliga. Styrkan till det tackar han bland annat närvarande vuxna under sin egen uppväxt för.

– Musikvärlden är en värld med mycket droger. Jag är inte nykterist men skulle aldrig spela med alkohol i kroppen. Musik ger ingen baksmälla, brukar jag tänka.

För eleverna i Ängås skolas aula berättade Magnus den gripande historien om kompisens bror som blev skadad av att ha slickat på ett smilemärke preparerat med drogen LSD.

– Han kom aldrig ur sina hallucinationer. Hela hans liv blev en mardröm, han såg figurer som inte fanns, han såg väggar som bågnade in mot honom, han fick detta helvete för att han en gång provade droger.

Pepkpinnar, men även pepp, fick niorna vid mötet med basisten. Han uppmanade de unga att våga, talade om vikten att våga ha andra åsikter än kompisarna.

– Demokratin är inte självklar, den måste vårdas och tas om hand om, annars tar andra krafter över. Är vi för rädda att säga vår mening på grund av påhopp så förändras samhället åt ett håll vi inte önskar och då förblir vi rädda men av andra orsaker. Våga drömma och våga ha en framtidstro, det är så viktigt.

LÄS OCKSÅ: De hjälper ungdomar som fastnat i missbruk

LÄS OCKSÅ: Polisens larm: ”Vi har för mycket narkotika här”

LÄS OCKSÅ: Kurs om droger – för oroliga föräldrar


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.