Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beslut om skattesänkning efter lång budgetdebatt

Fyra omröstningar krävdes för att beslut till slut skulle fattas om budgeten för kommande år. Beslutet innebär att Orustborna har ytterligare en skattesänkning att vänta, med 25 öre jämfört med i år.

Det blev som väntat en lång debatt då kommunfullmäktige skulle fatta beslut om årets viktigaste fråga, budgeten. Majoriteten, socialdemokraterna, moderaterna, liberalerna och folkviljan, hade ett förslag som kommunalrådet beskrev med ord som stora satsningar, inga effektiviseringskrav och skattepengar som används effektivt. Många insatser presenterades, bland annat en parkförvaltning, som kom att bli kvällens snackis.

LÄS MER: Budgetbeslut först om ett par veckor

– Orustborna måste få fint runt om sig, en utemiljö som är trevlig att vara ute och promenera i, framhöll kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

Centerpartiet och miljöpartiet hade tagit fram en gemensam budget där parkförvaltningen inte fanns med. Istället ville de satsa på lägerskolan med skeppet Westkust, skattesatsen skulle få vara oförändrad och de önskade i sitt budgetförslag att en kulturstrateg och en näringslivsutvecklare ska anställas.

– Vi tänker hälosfrämjande och därför bör friskvårdsbidraget till alla kommunanställda dubblas, sa Ulla Kedbäck (MP).

LÄS MER: Premiär för digitalt kommunfullmäktige

De fyra budgetförslag som låg för beslut skiljde sig inte nämnvärt från varandra utan det var de mindre detaljerna som separerade dem. Vänsterpartiet ville i sitt förslag satsa på kultur men inte en parkförvaltning. Däremot presenterade Rolf Sörvik förslaget att erbjuda alla flickor i årskurserna 6 - 9 och gymnasiet en kurs i feministiskt självförsvar.

– Genom att bibehålla dagens skatt kan vi satsa många miljoner på verksamheten, framhöll Sörvik.

Sverigedemokraternas Martin Oscarsson sade sig inte vara beredd att satsa på en parkförvaltning, något som partiet för flera år sedan var först med att presentera i en motion. Genom att låta kommunanställda betala kaffet under arbetstid skulle kärnverksamhet kunna prioriteras menade Oscarsson i debatten.

Även Kristdemokraterna hade lämnat in ett eget budgetförslag där de ville bibehålla skatten. Pengarna, cirka nio miljoner, kunde bland annat användas till lönesatsningar hos personalen inom omsorg och öka antalet tjänster inom förskolan. KD lyfte frågan om en parkförvaltning, men de vill se en trädgårdsmästare som ska arbeta över hela kommunen och inte enbart fokusera på huvudorten.

– Vi vill ha en akutfond till ideella sektorn för det inkomstbortfall de haft under pandemin, sa Ragnwi Marcelid.

Det blev en fyra timmar lång budgetdebatt med totalt 81 inlägg. Till slut stod återstod det att rösta om vilken av de fyra budgetförslag som skulle gå igenom. Ordförande Hans Pernervik (FO) valde att ställa förslagen mot varandra vilket ledde till att fyra olika omröstningar hölls. Till slut var det Sverigedemokraternas förslag som ställdes mot majoritetens. Majoritetens förslag gick vinnande ur omröstningen vilket innebär att Orustborna nästa år har ytterligare en skattesänkning att vänta. Under mandatperioden har skatten då sänkts med totalt en krona.

Budgetbeslut i korthet:

Skattesatsen är beslutat till 22,61 kr per skattekrona för 2022, vilket innebär en sänkt skattesats med 25 öre jämfört med 2021.

Det generella effektiviseringskravet på 1 % för år 2022 tas bort för alla sektorer, liksom kommundirektörens uppdrag att effektivisera kommungemensamma kostnader med 4 miljoner kronor.

Den största satsningen sker till sektor omsorg med 7,4 miljoner kronor för att fortsätta bygga upp förebyggande stöd och hjälp samt behandlingsinsatser på hemmaplan.

En satsning sker på en ny webbplats och på två extra handläggningstjänster på bygglovsenheten för att korta handläggningstiderna samt finansiering av åtgärdsvalsstudien för STO-bron.

Under 2022 ska en särskild satsning också ske på aktiviteter i utemiljö, till exempel utegym för seniorer, odlingslotter, hundrastgård och skateboardramp. I investeringsbudgeten finns 2 mnkr avsatt.

Det avsätts 10,4 mnkr för finansiering ske av parkenhet, nya översiktsplanen och samverkansprojektet för att tidigt jobba förebyggande och undvika att barn och ungdomar hamnar i utanförskap.

Det budgeterade resultatet i förslaget uppgår till ett överskott om 28,6 miljoner kronor

Bland de större planerade investeringsprojekten kan nämnas ombyggnad av Ellös avloppsreningsverk, VA-ledningar, ny förskola i Svanesund, ombyggnad av Ågårdens äldreboende till psykiatriboende, inköp av räddningsfordon, cykelvägar samt förstärkningsarbete vid ån i Henån.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.