Beslutet som upprör på Hermanö – nu tar bofasta strid för sina komposter

Varför är Hermanö med 20 bofasta ett renhållningsområde medan Svanvik med 205 fastigheter är inte det. Den frågan ställer sig Berth Kullholm, som vill att Orust kommun tar bort Stora Hermanö som renhållningsområde.

ANNONS

Alla som bor i ett samhälle på Orust måste lämna sitt matavfall i en speciell brun tunna. Kommunen har delats in i renhållningsområden där Henån, Ellös, Edshultshall, Hälleviksstrand, Mollösund, Stocken, Svanesund och Varekil ingår. Renhållningsområdet är de centrala delarna i varje samhälle. Från årsskiftet ingår även Gullholmen, Hermanö och Käringön som renhållningsområde.

Däremot ingår inte Nösund, Slussen eller Svanviks stora bostadsområde. Bara i Svanviks bostadsområde finns 205 fastigheter, men området är ändå inte avsatt som ett renhållningsområde.

Hermanö är landsbygd

Detta är något som Berth Kullholm som bor på Höpallen reagerat starkt på. Han menar att Stora Hermanö måste likställas med landsbygd eller andra mindre öar och samhällen.

ANNONS

– Att Gullholmen och Lilla Hermanö med sin täta bebyggelse utgör ett renhållningsområde är förståeligt men varför Stora Hermanö? Stora Härmanö var inte med i tjänstemannaförslaget utan lades till av politikerna utan motivering när de gick till beslut.

Han påpekar att Stora Hermanö är landsbygd. Ön har, till skillnad från Lilla Hermanö och Gullholmen, alltid varit plats för odling och djurhållning. Ett tag fanns det sex jordbruk på Stora Hermanö, i dag finns det ett fungerande lantbruk kvar som sköter alla marker på ön.

LÄS MER:Hur många komposter finns det på Orust?

Berth Kullholm har varit i kontakt med Orust kommun och ställt frågan, och fått till svar att det är ett politikerbeslut.

– Jag menar att det är ett felaktigt beslut när jag ser större samhälle som Slussen, Nösund, Svanvik och öar som Flatön, Malön och Råön inte betraktas som renhållningsområden.

Stort naturreservat

På Stora Hermanö där Berth har sitt hus bor det 20 personer året om, fördelat på 12 hushåll. Stora Hermanö är 600 hektar stort och är i dag ett naturreservat.

– Bofasta och fritidshus är fördelat på en sträcka av fyra kilometer. Tomterna är stora och även om det finns en viss förtätning i nordöstra delen så är det ingen samhällsdel. Jag har aldrig hört några sanitära problem kring våra komposter som de flesta av oss kunnat ha sedan detta system infördes.

Berth vill att det ska vara rättvist för alla i kommunen.

LÄS MER:Föreslår att alla ges möjlighet till hemkompostering

– Jag förstår att kommunen vill granska hur komposteringen fungerar men då ska det vara lika för alla i kommunen. Eller så får det gälla enbart i de tätorter där man kan befara sanitära problem, där tomterna är små och det finns närhet till andra bostäder.

Enligt Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet, har Berth Kullholm en poäng i det han framför.

– Vi kommer att se över våra renhållningsområden igen.

När politikerna beslutade om att införa renhållningsområden i kommunen innebar det att fastighetsägare inom dessa områden måste ha en obligatorisk brun tunna att slänga matavfallet i. De som redan har dispens för sin hemkompost behövde då inte söka ny dispens. De som ännu inte sökt dispens, men vill börja kompostera hemma, kan vända sig till kommunen och lämna in ansökan om dispens.

Fortsätt att kompostera

– I praktiken är det ingen skillnad mot förr. Den som redan fått ett beslut med ett godkännande att ha egen hemkompost kan fortsätta att ha det. Det enda som skiljer är att vi inom beslutade renhållningsområden i tätort kommer göra kontroller och inventeringar hos de som har dispens för hemkompostering.

Innebär det att Berth och alla andra på Stora Hermanö kan fortsätta kompostera?

– Om han en gång har sökt och fått dispens och vill hemkompostera så kan han fortsätta med det.

ANNONS