Besvärligt väder inget större hot mot bönderna

En kall vår som följs av kraftigt regn, en lång period av torka och sedan ännu mer kraftigt regn med översvämningar på sina platser. Vädret i år har varit besvärligt för många jordbrukare men i Bohuslän håller de sig lugna.

ANNONS
|

Efter en lång torka kom regnet tillbaka med besked med översvämningar, framför allt på Orust. Även innan sommaren var det krångligt väder för många jordbrukare med en kall vår och mycket regn i samband med vårsådden. Anders Halleröd, ordförande för Orusts kommungrupp inom Lantbrukarnas riksförbund säger att det var framförallt vårvädret som ställt till det.

- Översvämningarna nu var ju så himla lokala så det var i så fall bara någon enstaka som drabbade av dem. Då var det snarare det i maj som det var problemet. Det var mycket majs som såddes där runt valborg och det regnade ju så att jorden slammade ihop och inget blev med det, säger Anders Halleröd.

ANNONS
Anders Halleröd, ordförande för Orusts kommungrupp inom Lantbrukarnas riksförbund.
Anders Halleröd, ordförande för Orusts kommungrupp inom Lantbrukarnas riksförbund. Bild: Erika Olofsson

I övrigt har många klarat sig bra, mycket tacka vare att kustklimatet gör att man mest odlar gräs. Det är en tåligare gröda, dels då gräs få djupa rötter men även då man skördar flera gånger över sommaren och då lättare kan anpassa sig efter det väder som blir.

På Tjörn driver Fredrik Hagberg Myggenäs gård och även han odlar gräs till sina djur.

– Jag skulle säga att för mig har det varit ett kanonår egentligen. Det var en jättefin första skörd, kanske lite begränsat andra skörd men verkar den tredje skörden också bli kanon, säger han.

För de som odlar spannmål har det varit svårare, men det beror till stor del på vilket sädesslag man odlar. Det som såddes under hösten, så som höstvete, har klarat sig fint medan havre och korn, som såddes under våren, tagit betydligt mer skada av det hårda vädret. Fredrik Hagberg odlar själv ingen säd men säger att när det gäller lönsamhet är det svårt att veta hur året blir även om skörden far illa.

– En grundproblematik i jordbruket är att är det en bra spannmålssäsong så blir det låga priser, och då är det ju inte bra ändå. Är det missväxt och katastrof som 2018 så får du schysta priser, så då kan det ju innebära att totalen är bättre 2018 än under ett bra år, säger han.

Förra veckan sa Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, till TT att trots att det nu kommit regn så har torkan haft stor påverkan på spannmålsskörden över hela landet. Det är dock få här som förlitar sig på spannmål.

– Här odlar man ju mest spannmål för att förnya vallarna så det är ingen som lever på bara det, säger Anders Halleröd på Orust.

Fredrik Hagberg på Tjörn tycker också att man får tänka på att värmen och solen varit trevligt även för lantbrukarna.

– Framför allt har det ju varit härligt! Det blir ju mycket lättare att gå ut och göra arbetet när det är så fint väder, säger han.

ANNONS