Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bluffbolag kan ligga bakom klädinsamling: ”Ett stort problem”

”Tack för att du ger” står det på klädinsamlingsboxen. Ingen mer information finns på boxen, ingen avsändare, inga kontaktuppgifter.
– Tyvärr försöker oseriösa aktörer efterlikna våra behållare, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef för Myrorna.

För någon vecka sedan ställdes en klädinsamlingsbox på återvinningsgården i Svanesund, intill insamlingskärlen som finns för papper, metall och plast. Boxen är av samma typ som Myrorna och Emmaus använder sig av, en hög metallbehållare med en lucka högst upp där kläder kan lämnas. ”Tack för ditt bidrag” står det på framsidan, tillsammans med bilder på kläder och skor.

Det är dock varken Emmaus eller Myrorna som står bakom insamlingsboxen. Vem det är som ställt den där, är oklart.

Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef för Myrorna är tämligen säker på att det är en oseriös aktör som ställt dit insamlingsboxen.

– Vår bransch utsätts för organiserade ligor som genomför både egna oseriösa insamlingar, och dessutom gör de nycklar till seriösa aktörers boxar. Det är ett stort problem och bekymmersamt för oss.

Seriösa aktörer har 90-konto

Myrorna är landets största second hand kedja och har bedrivit second hand-försäljning sedan slutet av 1800-talet. De har insamlingsboxar över hela landet. Överskottet från försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete i landet.

– Det är ett stort problem för de seriösa och kända insamlingsaktörerna att det finns aktörer som ställer ut insamlingsboxar utan tillstånd och som dessutom står på samma plats som de kända aktörerna med 90-konto.

Åsa Blomberg uppmanar alla som tänkt skänka saker, att se så det finns ett 90-konto kopplat till insamlingen. Det innebär att verksamheten är seriös och att den största delen av intäkterna går till organisationens ändamål.

Hon tipsar också om att allmänheten kan vara uppmärksam på om det är omärkta fordon som tömmer Myrornas boxar, personer som verkar stjäla innehållet.

– När vi hämtar material kommer vi med bilar där det tydligt står Myrorna. Men boxarna utan märkning töms vanligen på nätterna och materialet hämtas oftast av omärkta skåpbilar.

Plaggen kan hamna utomlands

Problemet med oseriösa aktörer är stort, det intygar även Magnus Nilsson från Insamling Hållbarhet Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå. Organisationen har i dag en klädinsamlingsbox på Tjörn, men ingen på Orust.

– Det är ett jättestort problem med illegal utplacering av boxar. Materialet blir inte en resursanvändning nationellt. Plagg som inköps i Sverige läggs ansvarslöst i boxar där allmänheten inte har en aning om vilken verksamhet det rör sig om.

Han vet av erfarenhet att plaggen som lämnas inte stannar i Sverige.

– Plaggen körs troligen utomlands och hamnar eventuellt på en tredje kontinent utan infrastruktur gällande avfallshantering. Lite grovt sagt bidrar den som lämnar i en sådan här box, till avfallsdumpning.

Inte kommunens ansvar

Orust kommun har ännu inte agerat i frågan. De arrenderar ut markområdet på den gamla skoltomten i Svanesund till Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

– Det är FTI som sköter området så detta är en fråga som de får ta tag i. Vi kan tyvärr inte plocka bort boxen utan att kommunicera med dem, även om det är kommunens mark, säger Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet.

FTI ansvarar för insamling av papper, plast och metall men inte för insamling av kläder. Bild: Erika Olofsson
FTI ansvarar för insamling av papper, plast och metall men inte för insamling av kläder. Bild: Erika Olofsson

Enligt Mikael Edenqvist, gruppchef regioner vid FTI, är insamlingsboxen inte heller deras.

– Vi har inte hand om textilinsamling, men det förekommer att det ställs klädbehållare på våra återvinningsstationer utan vår kännedom eller tillåtelse. Det är en utmaning för oss då vi själva inte äger marken där våra stationer står och det är ofta vi som får ta ansvar för städning om det skräpas ner kring behållaren.

Vem som äger boxen vet han inte, inte heller hur den kommit dit. Kommunikation ska nu hållas med kommunen i frågan.

– Då den här behållaren saknar avsändare får vi ta en dialog med kommunen, som också är markägare, kring om behållaren kan flyttas.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.