Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Boende i husvagn på kyrkans parkering skapar oro

En husvagn har stått parkerad utanför Hälleviksstrand kyrkan en längre tid. Trots påtryckningar från kyrkan kan de inte få husvagnen från platsen då ägaren inte finns att finna.

Det är ett moment 22. Så beskriver Orust Pastorat fastighetsansvariga Anna Thorsteinsdottir situationen. I husvagnen som ställdes på parkeringen för en tid sedan bor det någon, men vem det vet hon inte.

– Vi har sett att det rör sig människor i och runt husvagnen på nätterna, men dagtid finns det ingen där. Nu har det dessutom ställts ett släp och en båt på en båtkärra på parkeringen, nära husvagnen. Vi vill få bort samtliga fordon, men det är näst intill omöjligt.

Personal från Svenska kyrkan har försökt att få tag på personerna som bor i husvagnen men de har inte lyckats. Det har lämnats lappar på husvagnen med uppmaningen att husvagn och övriga kärror ska lämna platsen, lapparna försvinner men husvagnen är kvar. Förutom husvagnen och släpen så är det ett gäng bilar i omlopp på parkeringen, även cyklar. På dörren till husvagnen sitter ett stort tungt hänglås, strömförsörjning får husvagnen genom ett bilbatteri på utsidan vagnen.

– Vi har via bilregistret försökt få tag på ägarna till dessa efterhängsfordon, men de har visat sig vara registrerade på andra personer än de personer som vistas på platsen.

Anna Thorsteinsdottir har varit i kontakt med polisen, med kommunen och med kronofogden i hopp om att få hjälp att få bort husvagnen men här har hon stött på patrull.

LÄS MER: Bofasta i Henåns hamn ett gissel för kommunen

– Kommunen kan inte hjälpa oss då det inte är kommunal mark, polisen kan inte heller flytta den eftersom det är privat mark. Vi har vänt oss till kronofogden för handräckning men det som försvårar det hela är att vi inte har persondata till personerna som vistas på platsen.

Situationen med de boende på parkeringen känns obehaglig, både för kyrkans personal och för de som besöker kyrkans område för en stunds rekreation eller promenad i omgivningen.

LÄS MER: Satsning på nya bostäder i Hälleviksstrand

– Det känns inte bra att ha husvagnen här. Vi vet inte vad det är för personer som bor där och varför de väljer att bo på en parkering utanför kyrkan.

Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet, med huvudansvar för parkeringar, bekräftar den information kyrkan har fått.

– Vi har inte befogenheter att göra något eftersom husvagnen står på privat mark. Kyrkan får vända sig till polisen för att göra en polisanmälan och sedan begära handräckning hos kronofogden.

LÄS MER: Övergivna båtar borta från Henåns hamn


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.