Busa är klubben där barnens behov sätts främst

De ska finnas där som ett stöd, för barn och unga som lever i en familj där det finns olika typer av beroendeproblematik. Nu startar Klubb Busa på Orust.
– Det finns fler barn än de flesta tror, som lever i en familj där det finns problem av olika slag, säger kurator Helena Björkman.

ANNONS

Behovet av en stödgrupp på Orust har vuxit fram ur de CAN-rapporter som visat att fler ungdomar än genomsnittet i regionen bevittnat våld och druckit alkohol. CAN är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ett nationellt kompetenscentrum.

– Folkhälsorådet i kommunen vill lyfta problematiken med våra barn och ungdomar som har någon i familjen med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik. Orust har inte haft så mycket förebyggande verksamhet av detta slag innan, så det känns skönt att kunna starta upp detta nu. Vi har valt att satsa ihop med Junis och startat en pedagogisk verksamhet med terapeutiska effekter, säger Catharina Bråkenhielm (S), ordförande i Folkhälsorådet.

ANNONS

Få barn nås av stöd

Junis är en organisation för barn och ungdomar inom IOGT-NTO-rörelsen i Sverige. Marianne Hallbert är aktiv i Junis Göteborg och ser samarbetet med Orust kommun som något mycket positivt.

– Det finns många barn i landet som är i behov av stöd, men endast två procent av barnen nås av någon form av stödverksamhet. Det är första gången Junis samarbetar med en kommun på detta vis, men det är en form vi tror på, säger hon.

Klubb Busa som samarbetet heter, kommer att hålla till i Karins hus i centrala Henån. Här ska det startas upp stödgrupper efter skoltid för barn och unga. Junis är huvudman för verksamheten och i projektet finns tre socialarbetare.

Stödgruppsledare på Klubb Busa är Sofia Rastman, Linda Andersson och Helena Björkman.

Familjer med missbruksproblem

– Det finns fler barn än många tror, som lever i en familj där det finns problem av olika slag, säger kurator Helena Björkman.

Barn som lever i familjer där det är mycket bråk, där någon dricker för mycket eller missbrukar droger eller lider av psykisk sjukdom far illa, är välkomna till klubben.

– Barnen får träffa andra unga som lever med problem hemma. Det kan kännas bra att träffa andra i samma situation och träffa erfaren personal. Det blir möten som vi skolkuratorer aldrig kan få till då vi träffar barnen enskilt. Viktigt är att det som sägs i gruppen stannar i gruppen.

Pratar om känslor

Klubb Busa, som är en förkortning för barn och unga som anhöriga, kommer att arbeta utifrån barnets egna upplevelser. De tre socialarbetarna kommer med hjälp av olika övningar, lekar och skapande få barnen att berätta om sina erfarenheter.

– Vi vill att barnen ska förstå att det inte är deras fel att det finns problem i familjen. Vi kommer att prata om hur de känner sig, vad de behöver, men framför allt ska vi ha det roligt tillsammans.

LÄS MER:Ny strid om projekt Livbojen på Tjörn

LÄS MER:Viljan att ge till andra är stor

LÄS MER:Ny lokal för Pelikanen

ANNONS