Ellös reningsverk ska byggas om och byggas till för att klara högre miljökrav.
Ellös reningsverk ska byggas om och byggas till för att klara högre miljökrav. Bild: Erika Olofsson

Byggstart för reningsverket drar ut på tiden – upphandlingen avbryts

Minst tre månader fördröjs byggstarten av reningsverket i Ellös. Upphandlingen måste göras om.
– Det fanns brister i anbuden, därför valde utvärderingsgruppen att göra om anbudsförfarandet, säger driftledare Tony Karlsson.

ANNONS

Orust kommun planerar att bygga om och bygga till reningsverket i Ellös. Om tre år bör verket stå klart för att kommunen ska kunna uppfylla de stränga miljökrav som ska vara uppfyllda den första januari 2025.

Ellös reningsverk ska byggas om för att klara myndighets- och kapacitetskrav för rening av avloppsvatten. Planen är att den mekaniska reningen ska bytas ut, dagens kemiska rening kompletteras och ett nytt biologiskt reningssteg byggas för att klara av kvävereningen.

Efter om- och utbyggnad kommer Orusts allmänna va-anläggningar att bestå av ett vattenverk och ett reningsverk i Ellös som har byggts ut med kapacitet för att rena avloppet från hela kommunen.

ANNONS

Fördröjs tre månader

Nu fördröjs byggprocessen. Orsaken är att Orust kommun valt att avbryta upphandlingen. Det försenar arbetet minst tre månader.

– Vi valde att avbryta upphandlingen eftersom de anbud som kom in innehöll brister och inte uppfyllde alla ställda krav i upphandlingen, säger driftledare Tony Karlsson.

Det är enbart av juridiska skäl som Orust kommun valde att avbryta.

Har inget annat val

– Jag skulle tro att det dröjer fram till mars eller april innan vi har ett anbud som vi kan meddela tillgivning för. Nu får vi börja från noll igen.

Det innebär att nya och tidigare anbudslämnare har möjlighet att skicka in anbud.

– Som jag ser det så hade vi inget annat val.

ANNONS