Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Carina bröt foten – hittades med hjälp av app

– Ladda ner 112-appen!
Det rådet kommer från Carina Jakobsson som tack vare den fick hjälp direkt när hon trillade så illa att hon bröt fotleden.

Det var en vanlig fredag i mars. Carina Jakobsson arbetade hemifrån i stället för att pendla till jobbet i Trollhättan. Några kompisar skulle komma på besök på kvällen och Carina beslöt sig på eftermiddagen att ta en kort promenad i omgivningarna kring Sörgraven där hon och maken bor.

– Jag gillar att röra på mig, går så jag tog en promenad bort till Skuteviken och sedan hem igen, säger Carina.

Då hon kom bort till stranden var det lite halt, så hon saktade ned på farten något och tog det lite försiktigt.

Larmade 112

– Plötsligt for min högerfot i väg och jag försökte parera med vänsterfoten för att inte stupa. Jag kände direkt att vänsterfoten roterades helt fel. Det var ett ögonblicks verk, det hände så fort.

Carina kände att vänsterfoten inte var som den skulle. Hon hasade sig på rumpan upp från stranden till gräset för att få bättre fäste, men foten ömmade så att hon inte kunde resa sig upp.

– Jag förstod ju ganska direkt att jag var tvungen att larma 112 för att få hjälp. Sedan tidigare har jag 112-appen i mobilen och det visade sig vara en räddning för mig.

Via 112-appen fick Carina kontakt med larmcentralen.

Jag uppmanar alla att ladda ned appen

– Larmoperatören kunde se min exakta position, jag behövde inte förklara för henne var jag befann mig, appen visade var jag fanns.

"Jag var nog chockad”

Efter cirka 25 minuter var ambulansen var på plats. Ambulansen fick parkera på badets parkeringsplats och de båda ambulanssjuksköterskorna kom gåendes med båren.

– När jag låg där och väntade på att ambulansen skulle komma, så kom jag på att jag behövde ringa våra vänner och ställa in middagen. Jag var nog chockad, men jag kände mig tvungen att meddela dem.

Carina hade ringt även sin make som skyndade sig till platsen där hon låg. Sjuksköterskorna på plats gav smärtlindring då de behövde dra Carinas fot rätt igen.

– De var helt fantastiska dessa båda ambulanstjejer, de bar mig på båren längs med stranden till ambulansen.

Det blev en färd till Näl där det konstaterades att Carina fått ett rotationsbrott på sin vänstra fotled, på båda sidor. Foten har nu opererats då både skenbenet och vadbenet hade gått av. Plattor och skruvar av titan har skruvats fast in för att ge stadga åt benet.

Uppmanar att ladda ned

– Läkare och personalen på akuten har varit helt fantastiska. Läkaren har sagt att det kommer att ta tid att få läkt det här, ett år kommer det ta innan det är bra igen. Det är tur att jag är 60 år och inte 30. Jag tvivlar på att jag kan springa igen men jag får vara nöjd om det funkar att promenera.

Carina är oerhört glad att hon hade 112-appen installerad i sin telefon. Det gjorde att hela processen från det att hon larmade till dess att ambulansen kom gick så mycket snabbare.

– Jag uppmanar alla att ladda ned appen, du vet aldrig när olyckan är framme.

I dagsläget finns en miljon aktiva användare i 112-appen, enligt Sarah Hummerdal, pressansvarig vid SOS Alarm.

Appen är gratis

– Vi mäter främst antalet aktiva användare, alltså personer som använder appen för att ta del av samhällsinformation, VMA, händelser i ens närhet eller att larma 112. I appen kan man utöver att ringa 112 i en nödsituation få relevant och trovärdig information om större och mindre händelser, störningar eller kriser i samhället både regionalt och nationellt så att man kan undvika direkt eller indirekt fara.

112-appen fungerar i alla länder, samtalet kopplas då till larmcentralen i det land telefonen är.

– När det gäller att skicka sin position genom appen fungerar det enbart i Sverige. Däremot får man viktig information i appen, oberoende av var man befinner sig i världen.

Appen är gratis och kan laddas ner för Iphone-telefoner i App Store och för Android-telefoner på Google Play.

Kan alla ladda ned appen?

– Ja, om man har en smartphone av typen Android eller Iphone som är uppdaterad.

LÄS OCKSÅ: Helenas smycken har en djup betydelse

LÄS OCKSÅ: Större färja ska ta ambulans till öarna: ”Oerhört glädjande”

LÄS OCKSÅ: Sonens ben bröts under sjukgymnastiken – Ivo lägger ned ärendet


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.