Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Christoph Rassy har seglat vidare – så minns båtbranschen honom

Alla som träffat Christoph Rassy vet att han hade en stor personlighet och ett stort hjärta. I veckan avled Hallberg-Rassyvarvets grundare och han efterlämnar både ett båtbyggararv och många minnen.

Nu har båtbyggaren som influerat så många hantverkare och båtbyggarkollegor lämnat jordelivet. Christoph Rassys bortgång har uppmärksammats världen över via olika medier inom båtsbranschen.

LÄS MER: Båtbyggaren Christoph Rassy har dött

Mats Eriksson, VD för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, har samarbetat med Christoph Rassy under merparten av de snart 30 år som Öppet Varv arrangerats.

Symbol för svensk standard

– Christoph Rassy och hans Hallberg-Rassy har bidragit till att standarden ”Made in Sweden” är så välkänt inom branschen. Hallberg-Rassybåtarna är symbolen för svensk standard, de är sjövärdiga, tåliga och moderna. Den blå rand Christoph valde att sätta på alla båtar är lika aktuell i dag som då.

LÄS MER: Vind i seglen på Öppet Varv

Mats Eriksson träffade Christoph senast i augusti vid Öppet Varv.

– Vi hade vårt kvartsamtal varje år. Han ville prata om branschen och hur den utvecklade sig. För mig var det alltid lite pirrigt att ta det där samtalet med honom. Hans vilja var stark och åsikterna likaså.

LÄS MER: Anrikt varv har vind i seglen

Gösta Dahlborg drev varv och mekanisk verkstad under många år i Kungsviken, samtidigt som Rassy var verksam på orten, minns väl Christoph Rassy.

Stor personlighet

– Han var en personlighet som skiljde sig mycket från andra båtbyggare.

LÄS MER: Båtbyggaren som flyttade till Sverige och erövrade världen

Charles Rutgersson, grundare av CR Yatchs i Henån, har många minnen av Christoph Rassy. Charles var anställd vid Hallberg-Rassyvarvet under 17 års tid som servicechef.

–Jag började på varvet innan Christoph tagit över fullt så jag fick förmånen att se hur varvet snabbt utvecklades både då det gällde båtmodeller och byggnadsteknik.

LÄS MER: Öppet varv är enda båtmässan i hela landet

Minnena från varvstiden är många men ett speciellt minne Charles har är då han blev inkallad vid jultid.

”Man sa inte emot Christoph”

– Man sa inte emot Christoph, så var det bara. Han kom in och ville att jag skulle jobba på juldagarna för att få klart en Rassker modell, det var en av de första modellerna varvet byggde. För mig var det bara att gå hem och tala om för familjen att juldagarna skulle tillbringas i varvslokalen, för det fanns inte för någon av oss anställda att opponera oss gentemot Christoph. Han var oerhört snäll och omtänksam men samtidigt bestämd.

Christoph hade alltid en bestämd tydlighet men han hade samtidigt glimten i ögat

Charles upplevde många intressanta år med Christoph vid ledningen.

– Det var en underbar människa på många sätt. Allt arbete han lade ned på att utveckla varvet och båtmodellerna, det har landets hela båtbransch haft gott av under alla år.

Spontan och orädd

Rassys personlighet är det många som vittnar om.

– Christoph var spontan, orädd och drog sig inte för att säga vad han tyckte och tänkte, men han var samtidigt en mycket klok man.

Det säger Bengt Jörnstedt som för två år sedan gav ut en bok om Rassy.

LÄS MER: Båtbyggarlegend i ny bok

– När jag skrev boken om Christoph blev jag på det klara med hur oerhört prestigelös han var. Christoph fick självklart läsa mitt manuskript, kanske ångrade han någon formulering. När han återkom efter läsningen var det med en handfull rättelser som gällde rena fakta. Men inte med en enda kommentar berörde han de beskrivningar som gällde honom själv, hans sätt att styra och ställa i sitt företag eller rörande hans egenskaper och karaktär. Inte ett ord om detta. Christoph respekterade min integritet och var inte det minsta orolig för sin egen. Det hedrade honom.

Bernt Lindqvist, Bavaria Boats, ser Christoph som en kunnig kollega, trots att de arbetat för olika varv.

– Christoph hade alltid en bestämd tydlighet men han hade samtidigt glimten i ögat. Jag saknar honom som den båtälskande människa han var, han hade en genuin kärlek till havet och till båtarna.

LÄS MER: Familjen Rassy donerar nyutvecklad räddningsbåt

LÄS MER: Vackra och välbevarade segelbåten Sjörået är en riktig pärla


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.