Christoph Rassy tilldelat ärofyllt seglingspris

Christoph Rassy, grundaren av Hallberg Rassy, har tilldelats Tore Herlin medaljen för alla år han ”på ett förtjänstfullt sätt verkat för båtkontruktioner”

ANNONS
|

Vid båtmässan i Göteborg fick Christoph Rassy ta emot medaljen som enbart dals ut till personer som ”på ett förtjänstfullt sätt verkat för båtkonstruktioner i föreningens syften”. Föreningen det handlar om är Svenska Kryssarklubben som Tore Herlin en gång bildade.

Ledande segelbåtstillverkare

Christoph Rassy får Tore Herlin-medajlen för sina stora insatser inom båtbyggeri. Varvet är i dag ett av de ledande inom segelbåtstillverkning och drivs av Christophs son Magnus. Christoph Rassy är idag 83 år och sedan många år tillbaka pensionerad.

Svenska Kryssarklubbens Tore Herlin medalj instiftades 1955 och ska utdelas av Riksföreningen till person, som på ett förtjänstfullt sätt verkat för båtkonstruktioner i föreningens syften. Enligt motiveringen är Christoph en av de båtkonstruktörsprofiler som gjort svenska båtar kända i världen.

ANNONS

Rassy kom 26 år gammal från Tyskland till Vindövarvet på norra Orust. På dagtid byggde han båtar åt ett varv som idag sedan många år inte längre existerar. För att dryga ut kassan byggde den unge Rassy båtar till sig själv på fritiden. Snart ville Christoph Rassy ha egen verksamhet, av en tillfällighet sammanföll detta med att Harry Hallberg bytte lokaler. Christoph Rassy köpte Hallbergs gamla varvslokal i Kungsviken. Under ett antal år var de båda konkurrenter. När Hallberg drog sig tillbaka köpte Rassy hans varv i Ellös men valde att behålla Hallberg i företagsnamnet.

Håller båtbyggartraditionen vid liv

”Som båtkonstruktör har Christoph Rassy infört flera banbrytande konstruktioner; segelbåtar med rejält tilltagen motor, vindruta, mittsittbrunn och möjligheten att gå från salong till akterruff via en passage inne i båten. Rassy är en av flera båtkonstruktörer som bidragit till och hållit en båtbyggartradition vid liv på Orust” skriver kryssarklubbens styrelse i sin motivering.

Tore Herlin var en av grundarna till Svenska Kryssarklubben, han var en centralgestalt i seglingsvärlden under stora delar av 1900-talets första hälft. Herlin ritade hundratals olika segel och fritidsbåtar och var även en duktig kappseglare. Han ses som den enskilda person som haft störst betydelse för utvecklingen av svensk segling.

ANNONS