Covidfallen ökar nu i Västra Götalandsregionen för fjärde veckan i rad.
Covidfallen ökar nu i Västra Götalandsregionen för fjärde veckan i rad. Bild: Stefan Bennhage

Covidsmittan ökar – fler läggs in på sjukhus

Förra veckan bekräftades över 500 fall av covid-19 i regionen och på sjukhusen syns en ökning av patienter. Enligt Folkhälsomyndigheten kan smittan fortsätta att öka de närmsta veckorna.
– Man ska vara lite extra vaksam på symtom på luftvägsinfektion nu, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare.

ANNONS

Smittläget i Västra Götalandsregionen ligger fortfarande på en väldigt låg nivå jämfört med topparna under vintern och våren, men nu har antalet bekräftade fall ökat flera veckor i rad. Till skillnad från tidigare i år testas nu främst personal och patienter inom vård- och omsorg, därför kan det också finnas ett stort mörkertal.

”Gemene man behöver inte testa sig”

Under vecka 27 bekräftades 547 fall av covid-19 i regionen, en ökning med över 20 procent jämfört med veckan innan.

Enligt Leif Dotevall är det BA.5, en undervariant till omikron, som nu dominerar smittspridningen.

– Man ska vara lite extra vaksam på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ansträngt läge i sjukvården

Även på sjukhusen i regionen märks ökningen, antalet patienter som behöver vård för covid-19 ökar.

– Sjukvården är sommarbemannad och har ett ansträngt utgångsläge. Då får det stor påverkan med varje patient som läggs in med covid-19. Och även en mild virusvariant kan få allvarliga konsekvenser om smittan når våra sköraste, säger pandemisamordnare Marga Brisman i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Sjuksköterska på Iva: ”Pandemin är inte över”

LÄS MER:Här är grupperna som ska vaccineras på nytt mot covid-19 till hösten

LÄS MER:Så använde Stenungsund extra statsbidrag för pandemin

ANNONS