Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Döms till fängelse efter vansinnesfärd på Orust

Flera bilister har vittnat om hur de tvingades väja för att inte frontalkrocka med den rattfulle föraren som körde på fel sida av vägen med helljuset på. Två av dem blev också påkörda av föraren som senare körde i diket. Nu döms mannen till fängelse för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, samt för att ha smitit efter att ha kört på de två bilisterna.

Det var vid halv niotiden en söndagskväll i början av oktober som polisen larmades om att en bil kom körades i hög hastighet mot trafiken på länsväg 178 mellan Varekil och Ellös.

Ett av vittnena till färden ska själv av varit nära att frontalkrocka med bilen, men klarat sig med lättare plåtskador på sitt fordon när föraren dundrade in i sidan av bilen.

Den påkörda bilisten ska sedan ha följt efter den misstänkt berusade föraren och filmat färden som slutade med att föraren körde ner i ett dike i höjd med Ellösparken. Där ska han sedan själv försökt dra upp bilen på vägen, men misslyckats och blev då i stället gripen av polis.

Erkänner rattfylleri

Den grovt onyktre föraren i 40-årsåldern, som nu dömts för vansinnesfärden, har erkänt rattfylleri efter att analyssvaret visat att han hade 2,38 promille alkohol i blodet då han greps. Han säger sig dock vare sig kunna erkänna eller förneka den grova vårdslösheten i trafik eller smitning från trafikolycksplats då han inte har något minne av färden.

På frågan varför bilfärden slutade i diket svarar mannen:

– Det vet jag inte, jag kan inte säga något om det.

Samma sak svarar han på polisens fråga om han kört på någon, vilken hastighet han hållit och vad han gjort efter att han själv kört av vägen:

– Jag vet inte vad jag gjorde. Minns inte.

Döms till fängelse

Mannen, som är medborgare i ett annat nordeuropeiskt land, har sedan han greps den 9 oktober suttit häktad, eftersom det annars ansetts funnits risk för att han skulle avvika eller på något annat sätt undandra sig lagföring eller straff.

Han ska nu enligt domslutet i Uddevalla tingsrätt kvarstanna i häktet tills det sex månader långa fängelsestraffet verkställs.

Mannen åtalades även för brott mot knivlagen, efter att polisen vid gripandet funnit en mattkniv. Tingsrätten friar honom dock på denna punkt mot bakgrund av hans egen berättelse om att han inte haft denna på sig i brottsligt syfte, utan att den bara råkat ligga kvar i arbetskläderna som han hade på sig efter att tidigare ha hjälpt en vän att rensa skorstenen.

LÄS OCKSÅ: Olycka vid Nösnässkolan i Stenungsund

LÄS OCKSÅ: Kraschade in i räcke efter vansinnesfärd på E6 – döms till fängelse

LÄS OCKSÅ: Frias från misstänkt vansinnesfärd – trots polis vittnesmål


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.