Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Pettersson och Mikaela Tamnhed är aktiva i den nybildade förening som under julaftonen kommer att erbjuda barnfamiljer, men även andra ensamma, gemenskap, julmat och tomtebesök.  Bild: Erika Olofsson
Lotta Pettersson och Mikaela Tamnhed är aktiva i den nybildade förening som under julaftonen kommer att erbjuda barnfamiljer, men även andra ensamma, gemenskap, julmat och tomtebesök. Bild: Erika Olofsson

De öppnar upp för alla ensamma på julafton

För den som av olika anledningar är ensam kan julen vara en tuff högtid. Nu vill Lotta Pettersson och Mikaela Tamnhed göra julen tillgänglig och glädjerik för alla.
– Ingen ska behöva sitta ensam på julafton, slår Lotta Pettersson fast.

Att julen är en högtid som ofta förknippas med gemenskap kan göra att ensamheten kännas extra tung att bära. Många samlar familjen, men för andra är ensamheten under julhelgen påtaglig. Julen kan vara en tuff period – oavsett anledning till ensamheten.

– Den traditionella julaftonen ser för många ut på samma sätt. Den 24 december samlas släkten för julmiddag, Kalle Anka, paketöppning och tomtebesök. Men så är det inte för alla. Det finns många ensamma, gamla som unga, som inte får ta del av gemenskapen, säger Lotta Pettersson i Henån.

Alla har inte råd med julfirande

Hon och kompisen Mikaela Tamnhed har bestämt sig för att försöka göra skillnad, vara goda medmänniskor och erbjuda de som behöver sällskap på julafton. Lotta driver ett litet café i utkanten av Henån, det caféet kommer hon hålla öppet ett par timmar på julafton.

– Det är för alla ensamma men kanske främst för barnfamiljerna. Det finns familjer som inte har råd med julfirande, det finns familjer som av olika anledningar inte har någon att fira med. De är välkomna hit.

LÄS MER: Nya jultraditioner skapas i Morlanda: "Finns ett jättestort sug"

Lotta startade för åtta år sedan en förening, Guldkant Henån, med syfte att sätta guldkant på vardagen. Då arbetade hon inom hemtjänsten i kommunen och såg hur många gamla som satt ensamma. Guldkant har under åren, tack vare sponsring och medlemmars engagemang, ordnat julbord och delat ut julklappar och påskpresenter till äldre i Henåns område. Nu har Lotta lämnat över ansvaret för Guldkant till medlemmar i styrelsen.

Guldkant för de äldre

– Julfirandet i Henån kommer att drivas av en ny förening, jag ville inte blanda ihop det med Guldkant eftersom Guldkant vänder sig till kommunens äldre. Julfirandet kommer få en annan målgrupp.

Vad nya föreningen ska heta är ännu inte klart, men klart är att Lotta upplåter sitt café under julafton och hon kommer själv att vara på plats för att se till att julkalaset blir lyckat. I veckan lade hon ut en blänkare på Facebook där hon presenterade sin idé. Gensvaret lät inte vänta på sig. Många anmälde sitt intresse för att hjälpa till.

Mikaela Tamnhed och Lotta Pettersson planerar som bäst inför julafton och det julfirande de erbjuder barnfamiljer, men även andra ensamma, i Henån. Bild: Erika Olofsson
Mikaela Tamnhed och Lotta Pettersson planerar som bäst inför julafton och det julfirande de erbjuder barnfamiljer, men även andra ensamma, i Henån. Bild: Erika Olofsson

Mikaela Tamnhed är en av dem som gärna hjälper till i föreningen.

– Vi kommer att behöva hjälp med förberedelser inför julafton med julmat, dekorationer och paketinslagning, säger hon.

Vill samla in julklappar

Förhoppningen är att föreningen ska kunna samla in julklappar, leksaker, böcker och spel men även vinterkläder, som kan delas ut till de som kommer på julafton.

– Vinterkläder är dyrt, många har troligen kvar sina egna eller barnens urvuxna vinterkläder på vinden, de kläderna tar vi gärna emot, säger Mikaela.

Efter blänkaren på Facebook har pengar skänkts till föreningen. Pengarna kommer att användas bland annat till inköp av mat.

– Vi har varit i kontakt med Anette och Claus Dristig Gardan, så tillsammans med dem samlar vi in julklappar. De har även lovat att komma och tomta här på julafton, säger Lotta.

Julbrunch och tomtebesök

Planen är att erbjuda julbrunch, gemenskap, tomtebesök och en trevlig samvaro under julafton. Lotta och Mikaela har varit i kontakt med kyrkan, kommunen och Familjecentralen för att sprida informationen om julfirandet.

– Alla är välkomna men för att dagen ska bli så bra som möjligt, för att paket och mat ska räcka, så vill vi att de som kommer anmäler sig innan.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.