”De har båda gått emot stadgar och direktiv”

Både Maritha Dyfverman och Kaj Kvorning har gått gått emot partiets stadgar och direktiv. Det slår Matheus Enholm, distriktsordförande fast.

ANNONS

Martin Oscarsson, gruppledare för SD på Orust, säger sig inte ha tid att svara på frågor då Lokaltidningen kontaktar honom.

Däremot svarar Matheus Enholm, riksdagsledamot och distriktsordförande för SD Västra Götalands norra distrikt, på frågor.

LÄS MER:Uteslutna SD ledamöter anser att de bestraffats felaktigt

– Beslutet att utesluta Maritha Dyfverman och Kaj Kvorning ur partiet är inte fattat av mig, eller av föreningen lokalt, utan av partistyrelsens riksorganisation. Partistyrelsen ser allvarligt på att de båda har gått emot stadgar och direktiv. Trots upprepade tillsägelser har de gått utanför sina befogenheter, och har valt att utelämna gruppledaren från det politiska arbetet. Därför fattade partistyrelsen beslutet att utesluta dem båda ur Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.

ANNONS

Enligt Matheus Enholm har de fått upprepade tillsägelser men valt att inte ändra strategi.

Matheus Enholm, riksdagsledamot och distriktsordförande för SD Västra Götalands norra distrikt.
Matheus Enholm, riksdagsledamot och distriktsordförande för SD Västra Götalands norra distrikt. Bild: Privat

– Till slut blev det inte hållbart. De har ignorerat våra tillsägelser och partistyrelsen tyckte till slut att det var så illa att de valde att öppna ett personärende och följden blev sedan att utesluta de båda.

Ett personärende är även startat på Ronny Warensjö, men eftersom han begärt utträde ur partiet faller det ärendet. Hela styrelsen för SD på Orust har valt att avgå. Det ställer, ett år innan valet och ett halvår innan kyrkovalet, till det något.

– Efter midsommar kommer jag att skicka ut information till våra medlemmar om ett extra årsmöte. Det blir en helt ny styrelse där troligen en representant från distriktet kommer få gå in och stötta upp.

SD på Orust har i dag omkring 70 medlemmar. Enligt Matheus Enholm har ett tiotal medlemmar valt att lämna på grund av stridigheter.

Maritha Dyfverman och Kaj Kvorning kommer inte att kunna kandidera för partiet framöver, partiet har satt en spärr på dem på ett års tid.

– Vi har uppmanat dem att lämna sina uppdrag för partiet, men de har valt att sitta kvar som politiska vildar, säger Matheus Enholm.

SD har i dag sex platser i kommunfullmäktige, lika många som centern, endast Socialdemokraterna och Moderaterna är större. Maritha Dyfverman har rätt att sitta kvar på sin stol i kommunfullmäktige mandatperioden ut.

– Maritha är folkvald och har sitt mandat kvar. Kommunfullmäktige kan inte lägga sig i interna angelägenheter inom partiet, slår fullmäktiges ordförande Hans Pernervik (FO) fast.

Kommunfullmäktige kan inte återkalla ett uppdrag på vilka grunder som helst. För att det ska ske krävs det att ledamoten har vägrats ansvarsfrihet eller att ledamoten har dömts för ett brott där domen vunnit laga kraft och påföljden är fängelse i längst två år.

– Fullmäktige kan återkalla uppdragen för samtliga i en nämnd om den politiska majoriteten i nämnden inte längre är den samma som i fullmäktige, eller om nämndorganisationen förändras. Men det är det ju inte tal om i detta fall, och det gäller inte för enskilda ledamöter och ersättare, säger Maja-Liisa Odelius, kommunsekreterare.

Fullmäktige kan befria en ledamot eller en ersättare från uppdrag i kommunfullmäktige om den själv begär detta, eller om den inte längre är valbar, till exempel om personen flyttat till en annan kommun.

– Att man har blivit utesluten ur sitt parti är ingen grund för att entlediga en ledamot eller ersättare i fullmäktige.

ANNONS