De prisas efter 25 år inom räddningstjänsten

Det måste bara vara 12,5 år, hälften av 25 år, för tiden har gått så fort. Räddningschef Marcus Larsson skojar med kollegan Mats Gustafsson om antalet år de varit anställda, för så gamla känner de sig inte. I veckan fick de ta emot utmärkelse från kommunen för sina 25 år inom räddningstjänsten.

ANNONS

Varje år uppmärksammar Orust kommun alla i kommunen som varit anställda i 25 år. För 25 år sedan var det 1996 och det var då både Marcus Larsson och Mats Gustafsson började vid räddningstjänsten.

– Jag har alltid haft en dröm om att bli brandman, men jag har också alltid haft cellskräck. Så jag började sent, jag var 36 år när jag sökte om att få bli brandman, säger Mats Gustafsson.

Den där cellskräcken fick han möjlighet att träna bort under brandmannautbildningen som då fanns i Skövde. De blivande brandmännen fick krypa genom smala passager.

Mörkt och skrämmande

– Just då var det mörkt och lite skrämmande men sedan har det gått bra.

ANNONS

Mats Gustafsson började som deltidsbrandman. Han hade sin ordinarie arbetsplats vid Najadvarvet och varvade båtbyggandet med räddningstjänsten på deltid. 2012 fick han möjlighet att vidareutbilda sig då dåvarande räddningschef Christer Hellekant sökte en räddningsledare.

I dag har Mats Gustafsson uppdraget som operativt ansvarig inom räddningstjänsten. Det innebär att han är en av sju heltidsanställda och han har det huvudsakliga ansvaret för allt som har med utryckningen att göra – från fordon till kläderna som används under utryckning.

Han åker även som styrkeledare vid larm och har där som uppgift att leda och fördela så att rätt insatser sätts in.

Många bränder har släckts

Under 25 år har mycket hänt. Många bränder har släckts och än fler olyckor har han kallats ut till. Att välja ett enda tillfälle som det mest minnesvärda visar sig bli svårt.

Det slutade med att damen fick bli hämtad från platsen med en polishelikopter.

– Jag har varit med om så mycket, men den första olyckan med dödlig utgång glömmer jag aldrig. Det var en tvåbilskrock i Varekilsområdet, i slutet av 1990-talet. Det var en frontalkrock där föraren i den ena bilen hade tryckts bakåt vid krocken så att förarsätet satt i baksätet. Då var jag ganska så ny, så den händelsen sitter kvar som ett starkt minne för mig.

LÄS MER:Halkade ner för slänt – föraren fastnade i bilen

Minnen behöver inte vara dramatiska för att fastna. Räddningschef Marcus Larsson började även han som deltidsbrandman. Den händelse han minns bäst är den stora översvämningen hela kommunen drabbades av 2002.

Hela vägen var bortspolad

– Det var kaos den helgen, vi arbetade dygnet runt. Dagen efter, då allt lagt sig, fick vi ett samtal från en äldre dam som satt i en sommarstuga utanför Ellös. Vägen var bortspolad så hon kom inte därifrån. Vi fick gå genom skogen för att komma fram till henne. Hon var så orolig för huset, så vi fick klättra upp på en skranglig stege och lägga på en plåt på skorstenen så det inte skulle regna in. Det slutade med att damen fick bli hämtad från platsen med en polishelikopter.

LÄS MER:Larm om brand i husvagn på Orust

Marcus Larsson arbetade tidigare på Högströms trä samt Solaster AB och var deltidsbrandman fram till 2006 då han utbildade sig vidare och fick en heltidstjänst. 2014 slutade dåvarande räddningschef Hellekant och Marcus Larsson tog vid. Han är i dag chef över sex heltidsanställda, ett 70-tal deltidsbrandmän och 42 brandvärnsmän.

Ändringar inom organisationen

Det har hänt mycket under de 25 år som de båda arbetat inom räddningstjänsten. De vittnar om ett arbete som är roligt, varierande men samtidigt slitsamt med jour och oregelbundna arbetstider.

Räddningstjänsten i kommunen står inför förändringar. Hur upplägget blir, det utreds fortfarande enligt räddningschefen.

– Jag kan säga så här, att inom fem år så blir det förändringar, men det är inte klart hur det ska bli.

ANNONS