Niklas Krafft och Mia Krafft söker efter gamla beprövade recept till en kokbok de planerar att ge ut, fokus är fisk och skaldjur men även andra recept är välkomna.
Niklas Krafft och Mia Krafft söker efter gamla beprövade recept till en kokbok de planerar att ge ut, fokus är fisk och skaldjur men även andra recept är välkomna. Bild: Erika Olofsson

De söker efter gamla recept till ny kokbok

Bästa sillen, mormors fiskgratäng eller moster Bertas goda fisksås. Mia och Niklas Krafft söker nu efter gamla beprövade lokala recept till den kokbok de planerar att ge ut.

ANNONS
|

Drömmen om en egen kokbok har funnits i många år. Niklas Krafft är inte bara yrkesfiskare och fiskhandlare i Ellös, han är även en fena på att laga mat. Många gånger tipsar kunder i hans fiskaffär om ett recept på inlagd sill, de kan berätta lyriskt om familjereceptet på fiskgratängen eller ge förslag på något gott tillbehör.

– Vi älskar att prata med folk och vi har många trogna kunder som gärna delar med sig av sina familjerecept. Problemet är att alla dessa fina recept aldrig blir samlade på ett ställe, det vill vi göra nu, säger Niklas Krafft.

Tillsammans med sin Mia efterlyser han nu recept till den kommande kokboken. Kokboken ska däremot inte enbart vara ett uppslagsverk i jakt efter det enskilda recept, Niklas och Mia vill göra något mer av den tänkta boken. Mia har en vision av att få med kulturhistorien i både text och bild.

ANNONS

– Min tanke är att vi ska varva recept med reportage om människorna här ute. Det kan vara ett reportage om den lokale fiskaren, eller om någon som är känd för att baka gott bröd eller om någon annan som gör en suveränt god äggost.

Den lokala kulturen, människorna på plats och en samling recept där historien står i centrum vill de ha med i sin bok. De vill lyfta det som är nära.

– Jag har många idéer som kanske kan bli verklighet. En är att koppla boken till en hemsida där recepten kan nås via en QR kod, där kanske vi även kan ha med filmer då recepten tillagas. Det ska vara en kokbok om det lokala men på ett innovativt sätt, säger Mia.

Niklas vill gärna se att hans trogna kunder lämnar in de recept de redan tipsat om. Att handla varor och tjänster lokalt är något han lyfter som oerhört viktigt.

– Vi kan sällan matcha de priser på fisk och skaldjur som de stora matmarknaderna har, men vi har en lokalkännedom och en kunskap om varorna som inte alla har. Det är tack vare våra trogna kunder som vi kan ha kvar vår verksamhet.

Boken de vill ge ut har havet som tema och de båda önskar recept på just fisk och skaldjur i första hand. Redan nu har deras efterlysning av recept givit frukt, men fler recept önskas. Recepten kan lämnas in i deras fiskbutik i Ellös, i någon av de fiskvagnar paret har eller skickas in via mail.

– Det är alltid charmigt att få ett handskrivet recept, säger Mia.

Boken beräknas bli klar i vinter. De flesta kontakter som behövs för att ge ut en bok har redan tagits, det som saknas är recepten. Mia uppmanar alla som sitter på ett gott recept att dela med sig av det.

– Jag hoppas vi får in så många recept att det blir svårt för oss att välja, det hade varit en dröm!

ANNONS