De vill bygga Sveriges vackraste sportanläggning på Stillingsön

Visionen är att skapa en av Sveriges vackraste platser för sportaktiviteter. Stillingsön & Kårekile sportklubb vill skapa en mötesplats för gammal som ung.
– Tennisbana, padelbana och en plats för ungdomar att sporta på ska byggas, säger Jörgen Svensson, aktiv i den nybildade föreningen.

ANNONS

Snön ligger fortfarande vit på Stillingsön och det lilla samhället är vintertid ganska så öde, men om ett halvår sjuder här av liv. Den nybildade föreningen Stillingsön & Kårekile sportklubb planerar att bygga en anläggning för olika sportaktiviteter i närheten av samhället och till sommaren ska det vara klart.

– Det är skrivet ett arrendeavtal på 20 år med en markägare på en yta om 8 000 kvadratmeter. Här är det tänkt att det ska byggas en mötesplats med fokus på sportaktiviteter, säger Jörgen Svensson, aktiv i föreningen.

Berget ovanför parkeringen

För många år sedan fanns det en tennisbana på Stillingsön, men denna yta är idag kommunal parkering där marken ägs av Orust kommun.

– På berget ovanför den gamla tennisbanan är det tänkt att anläggningen ska ligga. Parkeringen här kommer att användas, det blir en stig upp härifrån, säger Jörgen Svensson och pekar upp mot berget från parkeringen.

Platsen för den tänkta anläggningen är central, men ändå något avsides. Styrelsen för föreningen har under arbetets gång övervägt och utvärderat ett flertal tänkbara platser för sportaktiviteter. Målet var att hitta en plats på gångavstånd som ligger tillräckligt avskilt från befintlig bebyggelse. Infarten till anläggningen blir förbi Stillingsöns affär med parkeringsmöjlighet innan man kommer till gamla Stillingsön. Därifrån blir det cirka 150 meter till sportaktiviteterna som kommer ligga i en skogsglänta.

– Majoriteten av de som kommer att använda anläggningen kommer ha gång eller cykelavstånd till sportaktiviteterna och därför planeras det enbart för gångväg i befintlig terräng.

Området är idag uppväxt skog som måste tas ned innan markarbetena kan påbörjas. Från sommaren 2023 ska alla kunna besöka det som föreningen själva kallar en av Sveriges vackraste platser för motion.

Satsar på ungdomar

– Det gjordes en undersökning bland husägare i Kårekile och Stillingsön för att se vad det finns intresse för. Tennis, utegym och padel fick flest röster, men det fanns även intresse för ungdomsaktiviteter.

Från Leader Södra Bohuslän har föreningen beviljats 210 000 kronor till att uppföra en yta med fokus på barn- och ungdomsaktiviteter. Ytan ska utformas på ett sätt som gör det möjligt att anpassa aktiviteterna utifrån efterfrågan och intresse. Orust sparbank bidrar också till finansieringen med 75 000 kronor.

Det är en ung förening som vill satsa på att utveckla området på östra Orust. Stillingsön & Kårekile sportklubb bildades i december 2020, det är en ideell förening som sedan våren 2021 är medlem i Riksidrottsförbundet.

Jörgen Svensson tror att anläggningen behövs och kommer bli populär.

– Det finns ingen liknande i närheten, så jag tror absolut att det blir en populär samlingsplats då allt är klart.

LÄS MER:Gåfotboll för lirare som inte gillar att springa

LÄS MER:Friskis & Svettis vill locka unga med digital träning

LÄS MER:Trenden har vänt – många padelhallar står tomma

ANNONS