Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Den försvunne mannen påträffad död

Den försvunne 83-åringen som i måndagskväll anmäldes försvunnen anträffades under tisdagseftermiddagen avliden utomhus. Det finns ingen misstanke om brott och anhöriga är underrättade meddelade polisen strax före klockan halv två på tisdagseftermiddagen.

Polisen inledde sitt sökande efter 83-åringen när han anmäldes försvunnen från sin bostad klockan 18 på måndagskvällen. Enligt Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst, kopplades både hundenheter och drönare in, men sökarbetet försvårades i takt med nattens intåg.

– I och med att det är mörkt just nu är sökandet koncentrerat kring vägar och stigar, sade Johan Ljung under natten mot tisdagen.

Militär kallades in i sökandet

Enligt initiala uppgifter från polisen ska sökandet efter mannen ha bedrivits på Tjörn men polisen ändrade under tisdagsmorgonen sina uppgifter till Orust.

Enligt det vakthavande befälet anmäldes mannen försvunnen av sin dotter.

Sökarbetet, som bedrevs i trakterna kring hans hem nära Henån på Orust, trappades under tisdagsförmiddagen upp. Då samlades personal från försvaret och polisen vid Torps kyrka, öster om Henån.

– Vi kommer att dra i gång ett stort letande under dagen, klockan 11. Vi är redan på plats med polisiär personal förstås, men då kommer även ett hundratal militärer från Amfibieregementet i Göteborg att komma och hjälpa till med letandet, uppgav Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, under morgonen.

Påträffades död utomhus

Klockan 13.20 meddelade polisen på sin hemsida att den anmälde försvunne mannen anträffats avliden utomhus, men att ingen misstanke om brott föreligger.

Matts Björk var räddningsledare under insatsen.

Matts Björk var räddningsledare under insatsen. Bild: Erika Olofsson
Matts Björk var räddningsledare under insatsen. Bild: Erika Olofsson

– Mannen hittades med hjälp av en drönare. Vi hade hoppats kunna flyga med helikopter över området men vädret har inte tillåtit flygning, det är för tjock dimma. Helikopterpiloten valde därför att använda drönare för att söka av området och det var så mannen hittades.

Anhöriga är underrättade

Området där mannen återfanns ligger endast 600 meter från mannens bostad. Platsen är otillgänglig, tätbevuxen och bergig.

Sökinsatsen leddes från Torps församlingshem, en bit från området där mannen sågs sist. Orust Pastorat ställde upp med lokalerna redan på måndagen då larmet om den försvunne mannen kom till polisen. Mannen sågs senast under söndagseftermiddagen.

Polisen hade sex hundekipage som arbetade i ett område runt mannens bostad.

– Jag hade önskat att vi hade fler hundpatruller i tjänst, men av olika anledningar var de upptagna på annat håll.

Anhöriga till den avlidne mannen är underrättade.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.