Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”Det är så otroligt roligt att se glädjen hos de barn vi besöker”

De hann med att besöka 30 familjer i STO området, tomteparet Anette Dristig Gardan och hennes Claus. Som tomtemor och tomtefar gjorde de succé, inte bara hos de yngsta barnen.
– Ett par tonårstjejer passade på att ta selfie med tomtefar, säger Anette med ett skratt.

Det var bråda dagar för Claus och hans tomtemor. Under tre dagar tomtade Claus Dristig Gardan med tomtemor Anette hemma hos familjer i STO området. På självaste julafton hann de med att besöka 20 familjer.

– Det gick i ett! Vi åkte hemifrån innan tio på morgonen och var hemma strax efter tio på kvällen. Många mil har vi kört men det är det värt, för det är så otroligt roligt att se glädjen hos de barn som vi besöker, säger Anette Dristig Gardan.

Tomtefar och tomtemor var ute för tredje året i rad för att dela ut julklappar och glädja barn. Just det här tomteparet har bestämt sig för att glädjen ska sträcka sig ännu längre än bara julafton. Pengarna de samlar in skänker de nämligen till Min Stora Dag för att ge glädje och kraft till barn som kämpar – året om.

Alla ska ha råd med tomten

– Vi vill inte ta betalt för egen vinning så tomtemor ger ett kuvert till en vuxen med info om betalning på valfri summa, så att alla ska ha råd med tomten, berättar Anette.

Att valet föll på Min Stora Dag var för att de ville att glädjen som de sprider till barn på julafton skulle generera glädje till barnen i Min Stora Dags målgrupp.

– Att kunna ge glädje från barn till barn och bidra till att uppfylla önskningar ligger oss varmt om hjärtat, säger Anette.

Paret Dristig Gardan har tagit tomtandet ett steg längre. Inför julen har de samlat in julklappar som de sedan delat ut till familjer där ekonomin inte är så god. De samarbetar med bland annat Orust Återbruk och Café Reload och där har de ställt ut julklappssäckar dit snälla människor skänkt allt från småbarnsleksaker till tonårsprylar, som skateboard och smink. Det har även lämnats presentkort vid en större sportkedja.

LÄS MER: De lånar ut sitt hus – inklusive julmat och julklappar

Klappar till alla

– Vi har gått ut via sociala medier och bett familjer som har det lite knapert att höra av sig till oss, så har vi kunnat bidra med julklapparna som de kanske annars inte hade haft råd med. Tyvärr är det så att många skäms och vill inte erkänna att de inte har råd med julklappar till barnen, men för de som hört av sig har vi ordnat klappar till alla.

Flera av julklapparna de fått skänkta till sig har varit bättre begagnade, men togs emot med stor lycka.

– Ett barn som fick ett begagnat lego blev så glad att denne skrek rakt ut. Att se detta barns glädje är så fantastiskt. Jag hade så svårt att hålla tårarna tillbaka just då.

Anette understryker att hon och Claus inte trängt sig på dessa familjer.

– De har fått kontakta mig och be om ett besök och har då även fått berätta om de vill ha hjälp med julklappar.

Barnens tindrande ögon, den glädje tomtebesöken ger och lyckan över att få paket av självaste tomten, är något Anette och Claus lever på resten av året.

Var är renarna?

– Vi har fått så många underbara kommentarer av barnen vi träffat. Någon har undrat var vi ställt renarna och ett litet barn undrade hur tomten kan se alla barn på jorden hela året. Ett tredje barn fick syn på min mobil och undrade varför tomten hade telefon med sig. Då gäller det att vara kvicktänkt och ge barnen vettiga svar.

Intresset för paret Dristig Gardans tomtande har vuxit sig allt större sedan de började för tre år sedan. Inför julen fick de säga nej till flera familjer som önskade besök.

– Vi besökte totalt 30 familjer under julens tre dagar. Våra besök har gjort att Min stora dag har fått 13 000 kronor av oss. Det känns så otroligt skönt att kunna hjälpa inte bara på plats under julen utan även hjälpa andra barn som är i behov av stöd.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.