Frendo och Ingo i Varekil under sommarens stora översvämning,
Frendo och Ingo i Varekil under sommarens stora översvämning, Bild: Privat

”Det görs ett årligt underhåll av Varekilsån”

Föreningen som äger ån har gjort bedömningen att det inte behövs mer åtgärder än kantklippning. Det säger kommunens representant i föreningen, Erik Ysander, mark- och exploateringsingenjör.

ANNONS

Översvämningarna i Varekilsån är något som samfällighetsföreningen som äger ån är väl medvetna om. Det framhåller Erik Ysander, mark- och exploateringsingenjör vid Orust kommun. Han är kommunens representant i föreningen.

LÄS MER:Företagare har tröttnat på översvämningarna: ”Något måste göras åt ån”

– Det görs ett årligt underhåll av ån och det är något som föreningen bekostar. Varje år klipps åns kanter ned till vattenytan för att förhindra att det blir stopp i vattenflödet.

Ån har varit eftersatt

Under många år var ån mycket eftersatt i underhåll. Vem som ägde ån var det ingen som visste. För tiotalet år sedan uppdagades att ån ägdes av en samfällighet, flera som var aktiva då föreningen bilades var dock avlidna. Det bilades 2012 en ny styrelse med uppdrag att se över åns skötsel.

ANNONS

– 2015 gjordes en stor insats i ån. Då grävdes den ur ordentligt vilket var välbehövligt, ån var då rejält eftersatt. Flera stora träd fälldes och ån öppnades upp, säger Erik Ysander.

Samfällighetsföreningen har sedan dess gjort bedömningen att det räcker med kantklippning för att ån ska ha ett bra flöde.

– Föreningen följer givetvis upp detta men har gjort bedömningen att det inte finns behov av rensning eller muddring av ån just nu.

Ån har en stor betydelse för Varekil då den slingrar sig genom stora delar av samhället. När Varekil ska utvecklas med nya bostäder och ett större affärscentrum, så finns ån med i den planeringen.

LÄS MER:Nytt centrum planeras i Varekil

Oerhörda mängder regn

– Ån är något vi självklart har med i planprocessen. Det ska utredas hur planläggningen påverkar ån och hur ån och eventuella översvämningar kan påverka samhället. Det är en svår och komplex fråga på många sätt, men något vi arbetar med.

Frendo i Varekil drabbades hårt vid sommarens översvämning.
Frendo i Varekil drabbades hårt vid sommarens översvämning. Bild: Privat

Att det enbart var en höjning av ån som orsakade den stora översvämningen i Varekil är inte Erik Ysander säker på.

– Det kom snabbt oerhörda mängder med vatten under ett dygn, det tillsammans med mark som var torr gjorde att vattnet inte hann sjunka undan.

LÄS MER:Pizzabagare måste betala en kvarts miljon i självrisk

Översvämningarna på industriområdet i Varekil, där bland annat Marinfloc ligger, är kommunens planenhet väl medvetna om. En höjning av vägen har gjorts och vallar har byggts runt reningsverket.

– Även den allmänna vägen mellan Svanesund och Varekil svämmas över vid högt vattenflöde, det är Trafikverkets väg.

ANNONS