Det sista båtsmanstorpet i Kultehamn ska räddas: ”Det är som ett museum”

”Helgas på Ransbergs” är det sista båtmanstorpet som finns kvar. Nu vill Svanesunds Byggnadsförening renovera stugan som byggdes 1844.
– Stugan är som ett museum som vi vill bevara men vi vill även utveckla Ransberg till en kulturell mötesplats, säger Gunnar Persson, ordförande i föreningen.

ANNONS

Den som vandrat längs leden i Kultehamn har bland alla ruiner även sett det söta lilla röda torpet i Ransberg. Här bodde Helga Andersson i hela sitt liv. Hon dog dagarna innan hon skulle fylla 90 år.

– Stugan övertogs då av Helgas dotter Sylvia som hade torpet som sommarstuga fram till i år. Då såldes stugan till Svanesunds Byggnadsförening, säger Gunnar Persson som är ordförande i föreningen.

Anställda i flottan

Båtsmanstorpet Ransberg, som ligger under Burås, byggdes 1844 och var året runt bebott till 1995, de senaste åren av Helga Andersson. Torpet, ett båtmanstorp, var hem för fyra båtsmän, alla med efternamnet Sjöman, som var anställda i flottan på indelningsverkens tid. Båtman var en militär i örlogsflottan för tjänstgöring ombord, och som för sitt uppehälle tilldelades ett båtmanstorp. Den siste båtsmannen flyttade från Ransbergstugan 1893.

ANNONS

Torpet övertogs 1899 av Helgas pappa, Otto Albin Andersson och hans hustru Anna Sofia. Otto omkom 39 år gammal i en sjöolycka 1909. Anna Sofia blev ensam med sju barn. Fattigvården ville auktionera ut barnen på bygden. Men Anna Sofia lyckades få ett litet understöd och kunde hålla familjen samman. Hon levde ända till 1961 och blev 95 år gammal.

For iväg på mopeden

Yngsta dottern Helga Andersson bodde kvar i torpet och livnärde sig bland annat på att servera vid tillställningar. Helga var en bra bit över åttio när hon slutade fara i väg på sin moped för att servera vid bjudningar. Hon bodde kvar här till sin död, två dagar före sin nittioårsdag 1995.

Svanesunds Byggnadsförening vill nu bevara den lilla stugan till eftervärlden.

– Torpet är som ett litet museum, allt är lämnat kvar så som det var då Helga bodde där. Ransberg är den enda beboliga stugan av Kultehamns många bostadsruiner men det behöver rustas upp för att inte förfalla.

Gunnar önskar att kommande generationen ska få veta mer om förfäders karga levnadsvillkor men han vill även att stugan ska få vara öppen så att besökare som går kulturstigen ska kunna gå in.

Sju barn växte upp

– Vårt mål är att Ransberg ska bli en kulturell mötesplats, det ska bli ett utflyktsmål och en rastplats för vandrare. Vår plan är att stugan ska hållas öppen då och då för visning men sedan ska det bli olika former av aktiviteter där tillsammans med bland annat kyrkan och andra föreningar.

Stugan är dock förfallen och behöver renoveras. Det behövs nytt golv, ny fasad och även byte av fönster. Föreningen vill renovera varsamt och behålla stugan så tidsenlig som det går.

– I den här lilla stugan växte sju barn upp, utan el och rinnande vatten. Det är troligen för många i dag svårt att förstå hur svåra levnadsförhållandena var då.

Unik historik

Målet är att stugan ska kunna rustas upp under våren och Gunnar hoppas att en invigning av det nyrenoverade båtsmanstorpet kan ske till midsommar.

– Ransberg är en plats som många vandrar förbi, men hit finns ingen storkörbar väg. Stugan är unik, platsen är så väl bevarad som det båtsmanstorp det är. Därför vill vi med renoveringen av stugan att fler ska ges möjlighet att besöka Ransberg och ta del av platsens miljö och historik.

LÄS MER:Ryktet om försäljning väcker oro i Långelanda – de kämpar för församlingshemmet

LÄS MER:Långelanda kyrka välkomnar vandrare

ANNONS