Ulf Jedborg fotograferade den trolige fårdödaren på Orust under sommaren.
Ulf Jedborg fotograferade den trolige fårdödaren på Orust under sommaren. Bild: Ulf Jedborg

Drygt 100 000 kronor i ersättning efter vargangreppen på Orust

Nu får ägarna vars får dog i vargattackerna på Orust ersättning för förlusterna. Summan uppgår till minst 102 900 kronor för 53 djur.

ANNONS
|

Under loppet av några veckor i somras dödade vargen på Orust och Tjörn 53 får. Länsstyrelsen utfärdade skyddsjakt vilket resulterade i att vargen till slut sköts. Debatten som följde kring vargens framfart och dess öde skapade en starkt polariserad debatt vilket gjorde att fårägare i området inte vågat uttala sig offentligt.

Enligt viltskadeförordningen får länsstyrelsen i mån av tillgång på medel lämna bidrag av statsmedel för att ersätta skador på vilt.

Nu ska djurägarna som drabbades få ersättning från länsstyrelsen, 2 800 kronor per tacka och 1500 kronor för bagglamm. Den totala summan som betalas ut kommer att minst uppgå till 102 900 kronor. Utöver det tillkommer kostnader för kadaverhämtning och ytterligare ersättning till vissa fårägare.

ANNONS

– Vi ska utreda hur mycket ersättning som ska tilldelas för förlust av får av speciellt värdefulla lantraser, säger Anita Bergstedt, chef för Viltenheten på länsstyrelsen.

Varje år anfaller rovdjur

Varje år får länsstyrelsen i Västra Götaland in anmälningar om viltdjur som attackerat tamdjur.

– Det är olika från år till år hur många fall det är. Något år var det ett 70-tal angrepp av lodjur mot får. Varje år får vi in anmälningar om rovdjursangrepp mot tamdjur men antalet varierar.

LÄS MER:Fårägare andas ut efter att vargen skjutits

Anita Bergstedt berättar att det för tio år sedan var en ensam varg som var skyldig till 83 angrepp på får i Stenungsund. Hur många och hur allvarliga attackerna blir beror dels på individen och dels på tillgången på får.

– Kommer det varg till Orust är det ofrånkomligt att det blir angrepp på får, säger Anita Bergstedt.

Trodde att en hund angripit djuren

Att varg vistas på Orust är ovanligt men förekommer då vargen både kan ta sig över isen och är en duktig simmare.

– Att vargen dödar och skadar så många får beror på att den kommer in i en situation som den inte är van vid. Ute i det vilda tar den sikte mot ett djur och fäller det men när den kommer in i en flock med får är den i en onaturlig situation och kan inte slå av jaktinstinkterna, förklarar Anita Bergstedt.

Nelly Grönberg på Länsstyrelsen var den som inspekterade de döda fåren.

– Det var inte någon speciellt duktig jägare. Skadan som den orsakade var inte typiskt för en varg. I början trodde vi därför att det kunde vara tal om en attackerande hund men efter dna-analys kunde vi konstatera att det var en varg som dödat djuren, säger hon.

LÄS MER:Provanalysen klar: Det var den skjutna vargen som gick till attack

Lodjur är ett större hot

Egentligen är lodjur generellt ett större bekymmer för fårägare. Det är vanligare med lodjursattacker än angrepp av varg.

– De är svårare att stänga ute för de hoppar över stängsel på annat sätt än vad vargen gör. Vi rekommenderar fårägare att se över sina stängsel och sätta dubbelt elstängsel, nära marken och lite högre upp, eftersom vargen oftast kryper under, säger Anita Bergstedt.

Varför just vargen väcker så starka känslor av skräck då den far fram tror hon beror på myter och ryktesspridning.

– Under tiden som vargen fanns på Orust fick vi in samtal från oroliga människor. De var oroliga över att vargen skulle attackera deras barn, katter eller hundar.

Att det skulle ske är inte troligt, menar hon, samtidigt som hon manar till försiktighet i mötet med en varg.

– Man ska agera som man skulle göra med en löst springande okänd hund, försöka att hålla avstånd.

Det var 200 år sedan som en varg i vilt tillstånd dödade en människa i Sverige.

– Men det var en varg som hade matats och delvis var tam på samma sätt som den vargen som gick till dödlig attack mot en människa på Kolmården 2012, säger Anita Bergstedt.

ANNONS