Egnahemsfabriken på Tjörn vill bygga – på Orust

Nu vill Egnahemsfabriken på Tjörn satsa utanför kommungränserna. De vill satsa på att bygga fler bostäder – på Orust.
– Det här är ett spännande och nytt sätt att bygga, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S)

ANNONS

Egnahemsfabriken på Tjörn har fått ytterligare ett Vinnovaprojekt beviljat, Egnahem för alla. Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Egnahemsfabriken föddes ur ett Vinnovaprojekt 2018 och är i dag en etablerad ekonomisk förening.

Nu vill Egnahemsfabriken satsa utanför kommungränserna. Det nya projektet gör de i samverkan med Orust kommun. Tanken är att det ska skapas en möjlighet att lösa bostäder för fler. Målet är att kunna skapa ett egnahemsområde på planlagd mark inom kommunen. Där är det tänkt att egnahemsbyggare kan stöttas i att bygga sina egna hus.

Driftiga byggare

Kommunalråd Catharina Bråkenhielem (S) är mycket positiv till tankarna på ett egnahemsområde på Orust. Kommunstyrelsen har även sagt ja till att godkänna en avsiktsförklaring för kommunens medverkan i projektet.

ANNONS

– Jag träffade de aktiva i Egnahemsfabriken på Tjörn för något år sedan, det är driftiga människor som arbetar för ett innovativt byggande. Något sådant här finns inte på Orust i dag så jag välkomnar verkligen projektet.

Planen är att Egnahemsfabriken ska bygga på ett område i Huseby. Platsen ligger i Ellös, inom Husebybergens andra etapp, med planlagda tomter som nu ska avsättas för egnahemsbygge. Orust kommuns del i det hela blir 200 arbetstimmar, främst hos mark och exploateringsavdelningen. Det handlar om att ta fram olika typer av avtal, som markanvisningsavtal och tomträttsavtal.

Innovativt koncept

Kommunalrådet ser mycket positivt på samarbetet med Egnahemsfabriken och medverkan i Vinnova-projektet.

– Kommunstyrelsen sa ja till avsiktsförklaringen utan att tveka. Vi tycker alla att detta blir ett spännande bygge, ett alternativt sätt att bygga och ett innovativt koncept. Det är kreativa människor som är verksamma i det här projektet och jag tror att det kommer bli riktigt bra.

Egnahemsfabriken är även engagerade i sju bostäder i nästa etapp av Utsiktens ekoby, vid foten av skogsträdgården och intill gemenskapsladan i Ekobyn. Det blir ett kvarter med sju bostäder uppdelat i två faluröda huskroppar. Enligt Egnahemsfabrikens hemsida kan det bli byggstart i Utsikten nästa år.

LÄS MER:Ung Tjörnbo ska bygga sitt eget hem

LÄS MER:Social arkitektur på Tjörn lyfts fram: ”Nationellt intressant”

ANNONS