Ellös bio blev Mattis sista att bocka av på listan

Ellösbio var den enda i landet kvar att besöka. Matti Järvinen är biografjägare och kan nu stolt säga att han besökt varenda biograf i hela landet.

ANNONS

Nummer 1401. Det blev biografen i Ellös som blev sist ut när biografjägare Matti Järvinen nu besökt den lilla bion och han kan där med sätta streck på sin lista. Många filmer har det blivit under åren, den han har sett flest gånger är Pirates of the Carabbian, men i Ellös bjöds det inte på film – utan fotboll.

–Det är inte vad som visas på filmduken som är det viktigaste. Det är känslan i biografen, atmosfären. Jag har sett det mesta under mina biobesök. Jag har även sett opera och balett egentligen gillar jag inte då de sjunger repliker, men jag får se det som visas då jag är där.

ANNONS

LÄS MER:Nu öppnar biografen i Ellös upp – fotboll först på duken

Matti hade planerat att komma till Ellös redan förra året, men pandemin satte då stopp för besöket. Han kommer ursprungligen från Finland men bor sedan 1970-talet i Stockholm. Matti går med kryckor och färdas med tåg, flyg och buss genom Sverige för att samla på sina kryss. Till Ellös kom han med buss, via Göteborg.

–Jag har besökt biografer i hela landet, även de som inte finns kvar. Svalbard har världens nordligaste biograf, där har jag varit. I Sverige fanns som mest 2 500 biografer, idag är det högst 500 kvar. Det är synd. Jag har varit med när flera biografer visat sin sista film, då är det i regel fullsatt.

Biografsamlaren Matti Järvinen har rötter i Tammerfors, där han i unga år kunde välja mellan en rad gamla biografer.

–Jag har besökt alla biografer i Finland, utom en. Det är byggnaden i sig som jag tycker är den intressanta. Jag gillar gamla biografer, det är något speciellt med dem, än mer speciellt om de ligger i ett eget hus.

Det var en nöjd och glad Matti som klev av bussen vid bion i Ellös där Ellösparkens Åke Knutsson mötte upp.

– Det känns alltid bra att komma till en biograf som är genuin och lite gammaldags, som den i Ellös.

Matti har rest över hela landet och sett Sveriges natur. Det är kombinationen biografer och resor som fått honom att fortsätta.

–Jag gillar att resa och gärna med buss, och jag gillar bio då därför har kombinerat mina båda intressen. Många tycker att jag med mitt intresse är lite tokig, mina döttrar är av den åsikten, skrattar han.

När Matti får slå sig ner i en klassisk salong mår han som bäst.

– Det digitala slår ut många gamla små biografer. Det är inte på många ställen man lyckats finansiera ny utrustning utan då läggs bion ner istället, säger Matti.

Ellös bio har lyckats behålla det genuina Matti letar efter. Den gamla projektorn som ersattes av en digital variant, har föreningens medlemmar ställt i entrén för allmän beskådan.

Hur kom du på idén att samla på biografer?

–Det började när jag besökte den gamla biografen i Örsundsbro utanför Uppsala, sedan var jag fast.

Det är inte första gången som Matti besöker Orust. Han berättar minnen bland annat från kulturhuset Kajutan, från Stala bygdegård och en bygdebiograf, där han och Åke Knutsson efter en stunds resonerande kommer fram till att det är bion i Stenshult han minns.

–Då bodde jag på en camping i närheten, men det var ganska så långt och jobbigt att gå till och från bion med kryckorna.

Matti har nu bockat av samtliga biografer i Sverige, men tänker inte lägga av med sitt intresse. Han har en bio i Finland kvar att besöka, och ungefär fem i Danmark. Varje år, dock inte i Coronatider, besöker han cirka 100 biografer, ett intresse han haft i 15-talet år nu.

Men vad gör du när du har besökt alla biografer i Sverige?

– Då ska jag åka runt i Europa. Där finns rätt många fina biografer i både Rom och Warszawa …

ANNONS