Emil fick vänta över en vecka på provsvar: ”Trodde de slarvat bort det”

Efter ett positivt snabbtest åkte Emil Ercegovic till Henåns vårdcentral för att testa sig mot covid-19. En vecka senare hade han fortfarande inte fått svar. Under tiden tvingades hela familjen isolera sig i huset.
– Med med facit i hand hade jag åkt till Stenungsund istället.

ANNONS
|

I mellandagarna ringde Emil Ercegovics son och berättade att han fått corona, så Emil åkte iväg till apoteket samma kväll för att köpa snabbtester till sig och resten av familjen. Eftersom två av fem visade positivt bestämde de sig för att åka till vårdcentralen och ta PCR-test nästa dag.

I två bilar gav de sig av till Henån, en med de som testat negativt och en med de möjligt smittade.

– Vårdcentralen i Henån är närmast, för vi bor i Svanesund, men med facit i hand hade jag åkt till Stenungsund istället, säger Emil Ercegovic.

För sedan hände just ingenting, vilket även SVT uppmärksammat. Dagarna gick och efter nästan en vecka hade han fortfarande inte fått svar. Vårdcentralen kunde inte svara på varför det dröjde och ingen information fanns att hitta.

ANNONS

– Det drog ut på tiden och jag fick ingen klarhet, om de slarvat bort det eller vad som hade hänt.

Fick svar efter åtta dagar

I väntan på Emils provsvar fick han snällt stanna hemma från jobbet. Detsamma gällde för resten av familjen, eftersom hans fru jobbar inom vården och hans son har ett serviceyrke.

Först efter åtta dagar kom provsvaret.

– Arbetsgivaren har ju rätt att kräva sjukintyg från den åttonde dagen, men när jag försökte få ett från vårdcentralen sa de att de inte kunde skriva ett eftersom provsvaret inte kommit. Det höll på att bli en kul twist.

Strax innan provsvaret kom gav Emil upp och åkte in till Stenungsund för att ta ett nytt test. Det svaret kom, som utlovat, inom 48 timmar. Han har nu dubbla bevis på att han är sjuk.

Några dagar senare mår Emil relativt okej, men känner fortfarande irritation på hur systemet fungerar – eller kanske att det inte fungerar.

– Det är en kombination av att det tog sådan tid och hjälplösheten, att inte kunna göra något åt det. Och att det inte fanns någon som kunde informera om vad som hände.

Labben klarar inte tidsramarna

På vårdcentralen i Henån hänvisade de till labbet, Unilabs, som de senaste dagarna haft problem med sjukskrivningar och därför har väntetiden blivit längre för de vårdcentraler och regioner som använder sig av dem.

Förklaringen till de olika väntetiderna ligger i hur lång tid det tar för labben att få fram testresultaten, enligt Västra Götalandsregionens tf. hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn. Olika vårdcentraler och regioner använder olika labb.

– Vi har olika leverantörer. Folkhälsomyndigheten får ett åtagande i nästa överenskommelse med regionerna att säkra kapaciteten i volymer över 300 000 per vecka. Det är den kapaciteten vi ligger på nu, säger han.

Jan Kilhamn poängterar att problemen inte ligger på vårdcentralerna, som klarar av sin del när det gäller det stora behovet av testning.

Tyskland och andra labb avlastar

Eurofins labb, som också analyserar tester tagna i regionen, har just nu medianväntetid på 60 timmar, medan Unilabs är uppe på 70 timmar, enligt Jan Kilhamn. Det betyder en väntetid på tre till fyra dagar för allmänhet som inte har behov av sjukvård. Att det gått över en vecka är ett av extremfallen menar han.

– Det är ett problem och det är därför vi jobbat intensivt för att förbättra detta, säger han och förklarar att regionen anser att en acceptabel väntetid ligger mellan 24 och 48 timmar.

En del av proverna har styrts om till Eurofins labb och regionen skickar nu även tester till Tyskland för analys.

Jan Kilhamn ser de långa väntetiderna som problematiska eftersom de fördröjer smittspårningen och hindrar personer från att gå tillbaka till arbetet.

Vi har haft pandemin i snart två år nu. Varför händer det här nu?

– Luftvägssäsongen brukar komma vid den här tiden varje år. Det som drabbat oss mer nu än tidigare är en sjukdomsbild hos vår personal. Både på laboratorierna men även på sjukhusen och hos vårdgivare i övrigt.

Västra Götalandsregionen hoppas kunna komma ner till kortare väntetider inom kort.

ANNONS