Ylva Fälth fann den bok hennes morfar skrivit för hand i sin mammas källare. Nu har hon givit ut boken Hård mark i morfar Walfrid Gutavssons namn.
Ylva Fälth fann den bok hennes morfar skrivit för hand i sin mammas källare. Nu har hon givit ut boken Hård mark i morfar Walfrid Gutavssons namn. Bild: Erika Olofsson

En fattig torparpojkes liv skildras

Den handskrivna berättelsen låg i många år i en låda i Ylva Fälths mammas källare. Nu är morfars berättelse utgiven, en historia om ett hårt och fattigt liv.

ANNONS

När Ylva Fälth hjälpte sin mamma att rensa i samband med en flytt hittade hon en låda med handskrivna blad.

– Det är sådant pappa skrivit, fick jag till svar då jag frågade mamma vad det var för papper.

Ylva Fälth tog hand om de 300 handskrivna sidorna hon fann hemma hos modern, då för tio år sedan. Allt material fanns i tre exemplar, morfar Walfrid hade skrivit om och ändrat men sparat både ändringar och original. Walfrid dog för 47 år sedan men Ylva minns honom väl.

– Morfar var född 1891 men pratade sällan om sin barndom. Jag visste inte om att han vuxit upp på Orust, det fick jag reda på tack vare hans anteckningar som jag fann hos min mamma.

ANNONS

Född utom äktenskapet

För det som Ylva fann var en livshistoria. Morfar har med snirklig handstil tecknat ned en historia om sin barndom, från sex års ålder upp till han var 17 år. Berättelsen är skriven som en roman och de var då morfar var vuxen som han valde att teckna ned historien om ett fattigt liv på Orust.

– Morfar var född utom äktenskapet och det var inte fint på den tiden. Det sägs att hans pappa for till Amerika, men det vet vi inte med säkerhet. Morfar växte upp hos sin mormor i ett litet båtsmanstorp i Kärra i Stala socken. Han levde fattigt, fick stjäla rovor från grannarna för att få något att äta och barnarbete var mycket vanligt på den tiden.

Hård mark valde morfar Walfrid att kalla sin berättelse och den titeln har Ylva valt att behålla. Hon har lagt ned mycket tid på att digitalisera och skriva rent morfars berättelse. Hon har fått god hjälp av släktforskarna på Orust med att lista ut platser som morfadern i sin berättelse döpt till något annat. Det har varit ett riktigt detektivarbete för Ylva många gånger att finna platser och personer, för morfadern har även valt att maskera några namn.

Ileberg och Kärra

– Jag har letat i husförhörslängder och hittat två platser, Ileberg bland annat och Kärra, som morfar valt att kalla något annat. Det har jag nämnt i mitt förord. Annars är berättelsens morfars egen, jag har enbart uppdaterat språket något. Det är hans berättelse om ett fattigt Orust, det är en berättelse som tillhör Orust, det beskriver många människors livsöde.

Walfrid hade endast sex års skolgång men var under hela sitt liv vetgirig. Han läste allt han kom över, han gick kurser på Hermods för han ville ha folkbildning. Biblioteken var viktiga för honom.

– Morfar skrev berättelsen som vuxen och ville få den utgiven men det gick inte, så den hamnade i en låda.

Ylva har nu låtit trycka upp Hård mark i 100 exemplar, boken finns bland annat på biblioteken i Henån och i Stenungsund.

En kulturgärning

– Morfar gjorde en kulturgärning som skrev ned sitt livs historia och jag fick den utgiven. Det han berättar hände för två generationer sedan men det är ändå så fjärran från vårt liv i dag.

Ylva menar att hon fått en annan bild av sin morfar tack vare arbetet med boken.

– Det känns som att jag lärt känna honom efter hans död. För mig är det fint att kunna låta hans historia gå vidare och bli bevarad till nästa generation.

ANNONS