Fågeln har aldrig setts i Sverige – Orustfiskare fångade den på bild

I onsdags fångade fiskaren Folke Sjöberg en brun sula på bild vid Käringön. Det är ingen skodel – utan en tropisk fågel som skådats ett tiotal gånger i Europa.
– Den har aldrig noterats förut i Sverige, säger Kent-Ove Hvass, som varit inbiten fågelskådare sedan barnsben och engagerad i föreningen Birdlife.

ANNONS
|

Folke Sjöberg, 75, fixade med sina kräftburar när han fick oväntat besök på väg upp ur båten vid Käringön.

Han har varit fiskare sedan han var 14 år och är van vid att fåglar vilar en stund på hans båt, men i onsdags var han först med att se en viss art i Sverige.

– Jag och min fru Katarina har fågelskådat länge, men vi visste inte vad det var för någon, säger Folke Sjöberg, 75, som driver Käringöns fiskbutik tillsammans med sin fru Katarina Sjöberg.

Det han såg under onsdagen var en så kallad brun sula, en art som noterats ett tiotal gånger i Europa. Den satt på metallräcket till parets båt och tittade rakt mot Folke Sjöberg.

ANNONS

– Den tittade på mig och jag på den. Det var två meter mellan oss, berättar han.

Lade ut på Facebook – vänner trodde att han rest till Röda havet

Fiskaren Folke knäppte ett par bilder och lade ut på Facebook. Till en början trodde de som såg inlägget att han rest iväg.

– De trodde jag var vid Röda havet, säger Folke Sjöberg och skrattar.

Brunsulan håller vanligtvis till vid bland annat Röda havet, Stilla havet och Indiska oceanen, men ingen fågelskådare har sett till den i svenska vatten.

När de inbitna fågelskådarna Kent-Ove Hvass och Staffan Müller såg bilderna blev de överraskade.

– Den har aldrig noterats förut i Sverige, säger Kent-Ove Hvass, som varit inbiten fågelskådare sedan barnsben och är engagerad i föreningen Birdlife.

Staffan Müller kallas Fågelfarbrorn på föreningen Birdlifes hemsida, eftersom det går att ringa honom för att snacka om just fåglar. Han kan tänka sig flera möjliga orsaker till att den tropiska fågeln hittat till Käringön.

– Då beror det säkert på yttre orsaker, som att det stormar, säger fågelfarbrorn Staffan Müller.

– Eller att det är matbrist, tillägger Kent-Ove Hvass.

Martin Alexandersson har fågelskådat i nästan 20 år. Det är en hobby, då han annars jobbar som informationsarkitekt i Jönköping.
Martin Alexandersson har fågelskådat i nästan 20 år. Det är en hobby, då han annars jobbar som informationsarkitekt i Jönköping. Bild: Hans Bister

Längtan efter att få kryssa fåglar

Fågelskådarna längtar efter ögonblicket när de får kryssa, anteckna att de sett eller hört en viss art.

När Martin Alexandersson fick höra om Folkes storfångst ville han åka till Västkusten på direkten.

– Jag är fast på jobbet, men har jag möjlighet att ta semester och åka dit tar jag chansen, säger kryssaren Martin Alexandersson, dagen efter Folkes möte med fågeln.

Det råder inga tvivel om att det var en brun sula Folke Sjöberg såg, menar han.

– För andra är en fågel en näbb och lite fjädrar, men för oss som fågelskådare är det tydligt att det är den, säger han.

Däremot visste inte Folke Sjöberg vilken fågel han hade stått öga mot öga med, men när gratulationerna trillade in förstod han att det var något speciellt.

– Det har varit folk här idag och tittat, men de har inte sett fågeln, säger Folke Sjöberg.

Vad: En fågel i familjen sulor.

Var: Den håller till i flera områden i världen, men befinner sig gärna vid till exempel Puerto Rico och Jungfruöarna.

Storlek: Upp till 85 cm lång kropp och vingspannet kan nå över 150 cm. Fjäderfärgen för vuxna Brun sulor är hyfsat lika. Arten har i allmänhet mörka huvuden, halsar och ryggar med ljusa vita underbukar.

Källa: University of Michigan of zoologys databas.

ANNONS