Justus Hultgren, ordförande i Kulturföreningen Gösta Johanssons varv
Justus Hultgren, ordförande i Kulturföreningen Gösta Johanssons varv Bild: Erika Olofsson

Förening känner försiktig optimism inför köp av varv

Pengar har kommit in, men inte tillräckligt för att det ska räcka till köpeskillingen. Styrelsen i kulturföreningen Gösta Johanssons varv känner dock en försiktig optimism och hoppas att köpet ska gå igenom.

ANNONS
|

Kampen för att bevara det gröna kulturvarvet i Kungsviken går vidare. Föreningen Gösta Johansson Varv fick i våras erbjudandet att köpa varvsbyggnaden som de under flera års tid hyrt. Kampen för att bevara det gröna kulturvarvet i Kungsviken går vidare. Föreningen Gösta Johansson Varv fick i våras erbjudandet att köpa varvsbyggnaden som de under flera års tid hyrt. 1 september hade föreningen på sig att få fram köpeskillingen som dagens ägare ville ha.

– Vi har fört en god dialog med fastighetens ägare och har fått en tidsfrist. Fastighetsägaren är mycket tillmötesgående i frågan så vi hoppas få förlängning på vår tidsfrist om vi inte lyckas få fram pengarna, säger Justus Hultgren, ordförande i kulturföreningen Gösta Johanssons varv.

ANNONS

Det har kommit in pengar till föreningen sedan de ut med sin vädjan om hjälp, men det har inte kommit in så mycket att det täcker hela summan som behövs. Företag, föreningar och privatpersoner har generöst donerat för att hjälpa till att bevara varvet som den kulturskatt det är.

– Gensvaret har varit fantastiskt. Jag är helt överväldigad och glad över det antalet som valt att skänka föreningen pengar. Summorna har inte varit så stora, men antalet som skänkt är helt många fler än vi kunde önskat.

Mer pengar behövs dock. Föreningen har fått löfte om fler pengagåvor men det fattas fortfarande en avsevärd summa. Kontakter har knutits med Thordénstiftelsen i hopp om att få stöd därifrån. Sedan 16 år tillbaka hyr Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv byggnaden och vill bevara kunskapen om den gamla båtbyggartekniken. Föreningen vill utveckla varvet, skapa ett levande museum med aktiviteter, utställningsmontrar och de vill visa upp hur ett gammalt båtbyggeri såg ut förr. Det mesta i Göstas varv är bevarat som det var då han var aktiv på 1950-talet.

– Vi ska ha möte med politiker och tjänstepersoner inom kort och hoppas givetvis på en god dialog. Sedan ska vi på nytt prata med banken. Vårt mål är att föreningen blir ensamma ägare till varvet, men vi är öppna för all form av diskussion om framtida lösningar. Som det känns nu så har allt vänt till en försiktig optimism.

ANNONS