Förening ville utveckla Svanesund – har inte råd med hyran

Över 100 000 kronor om året skulle det kosta att hyra Warmanska villan. De pengarna kan inte Föreningen Svanesund avvara. Föreningen hade hoppats att utveckla det gamla huset till en samlingsplats, men får nu avstå från att hyra.

ANNONS

Warmanska villan ligger betagande vackert vid badplatsen i Svanesund. Husets historia är lite oklar men namnet kommer från kronofogde Oscar Warmark från Toggestala som 1890 köpte byggnaden för att använda den som sommarbostad. Då Warmark avled 1896 tog hans söner Hugo och Elof över. Familjerna Warmark och Areskoug hade fastigheten som sommarställe fram till 1975 då det såldes till Orust kommun. Warmanska villan är Svanesunds äldsta sommarhus och är i dag plats för seglarskola. Vintertid står huset till största delen tomt. Svanesunds Segelsällskap som hyrt de senaste åren nyttjar huset enbart under sommarhalvåret.

Vill dela villan

Detta vill Föreningen Svanesund ändra på. Föreningen har fått förfrågan från segelsällskapet om att dela utrymmet i villan, ett samarbete de både föreningarna tror kan gynna inte bara föreningarna utan även Svanesund.

ANNONS

Föreningen Svanesund sköter i dag badplatsen i samhället, en badplats som ligger direkt granne med Warmanska villan. Tanken var att föreningens verksamhet skulle utvecklas med villan som utgångspunkt, att bli en verksamhet som var igång året runt.

Kommunstyrelsen hade vid sitt senaste möte uppe frågan om att låta föreningen hyra. Det blev ett ja, men inte ett sådant ja föreningen hoppats på. Villan ska hyras ut till Föreningen Svanesund under nio månader med full hyreskostnad. Föreningen får därmed inte något föreningsstöd, som kan uppgå till 80 procent av hyreskostnaderna. Det innebär att hyreskostnaden blir närmare 82 000 kronor för nio månader, hyreskostnaden för ett år är 109 000 kronor.

Väntat oss det här

– Vi hade nästan väntat oss det här. Föreningen är inte intresserade av att hyra villan till den kostnaden. Den politiska majoriteten vill inte försöka få en lösning, de vill inte att vi ska hyra. Det förvånar mig inte alls om majoriteten istället vill sälja villan, säger Kent Kihl, ordförande i Föreningen Svanesund.

Kent Kihl är kritisk till beslutet och menar att det hade varit bättre för både kommunen och huset att det varit verksamhet i det året om.

– Nu bjuder kommunstyrelsen med armbågen. De låter oss hyra men med en hyra som vi inte har råd med. Även om pengarna finns på föreningens konto ska inte hela kassan gå till hyra av en lokal.

Kent Kihl menar att Warmanska villan kunde bli den samlingsplats som Svanesund i dag saknar.

Behöver kommunens hjälp

– Vi hade tänkt att ordna trubadurkvällar i villans trädgård, eller inomhus om det är vintertid. Det fanns planer på berättarkvällar, aktiviteter för de som är ensamma och huset kunde bli en mötesplats för de som arbetar på distans men som vill ha möjlighet till en tillfällig arbetsplats. Planen var även att föreningens läxhjälp skulle kunna flytta från en webbaserad hjälp till en fysisk plats.

Kent Kihl har nu begärt möte med kommunens fritidsenhet meden förhoppning att ett sammanfattande grepp ska tas över badplatsområdet i Svanesund.

– Vi har kapacitet att utveckla badplatsen, servicehuset och området runt om, men vi behöver ha kommunen med oss.

ANNONS