Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Familjen Rassy donerar nyutvecklad räddningsbåt

Hallberg-Rassy-klassen, det blir nya namnet på den nya båtklassen som Sjöräddningssällskapet får, tack vare en donation från familjen Rassy: en räddningsbåt.

Under stort hemlighetsmakeri har diskussioner förts mellan familjen Rassy och Sjöräddningssällskapets VD Cia Sjöstedt. Familjen Rassy har valt att donera en helt ny sjöräddningskryssare till stationen på Käringön. Det är familjen Rassy som har donerat båten och de har stått för de utvecklingskostnader som krävts för att ta fram den nya räddningsbåten.

En rejäl slant

Magnus Rassy, VD för varvet, är väl förtegen med vad satsningen kostat.

– Den har gått på en rejäl slant men vi tycker att det är väl investerade pengar.

Den nya båten levererades till varvets lokaler i Ellös under pompa och ståt i samband med den festlighet som Rassy varje år arrangerar för sina anställda sista dagen innan semestern. Det var få som visste vad som skulle hända så då trailern med båten lastad på rullade i hamnområdet utbrast ett jubel bland alla anställda.

– Med den donation vi fått har vi kunnat ta fram 2020-talets räddningsbåt, vilket känns mycket bra. Vi hoppas kunna bygga många båtar i denna klass, eftersom det ger våra frivilliga sjöräddare ett fantastiskt verktyg att kunna utföra sitt uppdrag, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.

Äran att döpa båten

Mai Rassy, mamma till Magnus och gift med Christoph som en gång startade varvet, fick äran att döpa båten och den lilla rescue runnern som familjen valt att köpa till.

– Det är självklart en stor ära att både få döpa en sådan här båt men även att varvets namn kommer att användas i den nya båtklassen, säger Mai Rassy.

Enligt Sjöräddningssällskapets tradition får en ny båtklass sitt namn efter den första båten i serien. Den nya båtens namn blir Mai Rassy och klassen kommer att heta ”Hallberg-Rassy-klassen”. Båten kommer att vara stationerad på Käringön men de frivilliga sjöräddarna får vänta ett tag på den nya skönheten.

Mai Rassy har möjlighet att ta ombord upp till 150 personer vid en massevakuering. Det finns plats för upp till fem liggande patienter. Båten är utrustad med en brandkanon för att pumpa och ge vatten med 1500 liter i minuten och det finns också plats för att ha med en Rescuerunner på akterspegeln med tillhörande kran för att plocka upp den och säkra upp haverister.

Mai Rassy en klass för sig

Anders Bagge, stationsbefäl på Käringön, är mycket glad över gåvan som stationen fått.

– Det känns väldigt bra att få en båt som klarar tyngre uppdrag. Vi har nu ett arbete framför oss att utbilda våra sjöräddare i klassen. Det är en helt ny klass så ingen har haft chansen att köra den än. Vi får ha en övergångsperiod nerv jobbar oss in på båten. Till hösten kommer båten ut till Käringön och då börjar arbetet att lära känna båten.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.