Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidsintervallerna som Orust kommun satt för slamtömning är orimliga, menar en fastighetsägare som är i behov av tömning upp till fem gånger om året.  Bild: Arkivbild
Tidsintervallerna som Orust kommun satt för slamtömning är orimliga, menar en fastighetsägare som är i behov av tömning upp till fem gånger om året. Bild: Arkivbild

Fastighetsägare reagerar på nya slamrutiner: ”Det är orimligt”

Fyra gånger om året går det från och med nästa år att få ordinarie tömning av slam, men det är ett system som inte passar alla.
– Vi måste anmäla 12 veckor innan vi behöver tömning och det erbjuds ingen tömning under 15 veckor på sommaren, säger en fastighetsägare på Orust.

Fastighetsägaren anser att det är en orimlig tidsrymd som det nya systemet medför.

– Den vecka då vi har ordinarie tömning, då behöver jag ingen tömning. Tömmer jag inte den veckan utan avbokar, så får jag betala närmare tusen kronor extra på nästa tömning, det ser jag som en straffavgift.

Fastighetsägaren behöver fyra till fem tömningar per år och menar att det tidsschema kommunen sände ut till alla abonnenter är orimligt.

Gäster får inte gå på toa

– Jag har bokad tömning i november och nu måste jag vänta 2,5 månader till nästa tömning i februari. Det ska väl inte vara så att vi får be våra gäster att inte gå på toaletten, för då blir brunnen full och svämmar över?

Det nya systemet är ett sätt för kommunen att få in pengar, det tror fastighetsägaren.

– De vill tvinga oss fastighetsägare att koppla på oss på det kommunala VA nätet, men där jag bor finns det inte möjlighet att göra det. Under tiden tar de ut så mycket pengar de bara kan från oss som måste ha flera tömningar.

LÄS MER: Kritik mot höjd slamtömningsavgift

Många gamla bor kvar

Jämförelsen görs med Göteborg där det, enligt fastighetsägaren, finns en tömningsavgift på 1800 kronor som tas ut per gång, oavsett hur många tömningar per år som måste göras.

– Orust tar ut 3100 kronor inklusive den straffavgift jag är tvungen att betala. Jag har råd, men jag tänker på alla gamla människor som bor kvar i sina hus ute på landet.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.