Företagare har tröttnat på översvämningarna: ”Något måste göras åt ån”

Varekilsån svämmar regelbundet över och företagare blir hårt drabbade. Nu riktar tre av dem kritik mot Orust kommun och menar att något måste göras.
– Ska Varekil exploateras som politikerna vill, måste först något göras åt ån, säger Benny Carlsson, som driver Marinfloc i Varekil. Elen i pumparna slogs ut

ANNONS

Flera företagare drabbades hårt vid översvämningen i juli månad. Jennie Richter som driver Frendo med tillhörande biltvätt fick se både lager och butik översvämmad.

– Jag kunde bara stå här och se vattnet stiga. Motorerna och reningsverket till biltvätten kom under vatten och dammsugaren samt luftpumpen i stället utanför var även det delvis under vatten.

Många kunder och grannar kom till undsättning, men det gick inte att stoppa vattnet från att flyta in i lokalerna.

– Vi hade vatten inne i lokalen under sex timmar.

Avfuktare fick stå på dygnet runt och väggar har öppnats upp för att få bort fukten.

ANNONS

– Frågan är hur bra det är för miljön att en bensinstation svämmas över gång efter gång.

Irmgard Mårtensson är senior manager communications vid bensinstationen Ingo.

– Sommarens översvämning i Varekil och Varekilsån påverkade oss genom att elen i bränslepumparna tillfälligt slogs ut. Den oljeavskiljare vi har på anläggningen med regnvatten svämmade över, vi kontaktade då såväl kommunen som räddningstjänsten. Vi har idag inga indikationer på att översvämningen medfört att vår verksamhet orsakat miljöskador på vår egen eller angränsande fastighet, säger han.

Ingo planerar att byta ut befintlig oljeavskiljare till en dubbelmantlad.

– Detta innebär bland annat större kapacitet. Den nya oljeavskiljaren kommer även få en backventil som förhindrar att vatten kan trycka in bakvägen.

Ån växer igen

Peter Lantzén och Benny Carlsson driver Marinfloc med lokaler på Varekils industriområde. De fick inte in vatten vid översvämningen men vattenståndet gjorde att ingen kunde ta sig vare sig in eller ut från området. Marinfloc har funnits på platsen sedan 1996, problemen med översvämningar vid infarten till Industrivägen började 1999.

– Det var då sju år efter att ån grävdes om 1992, och gjordes i ordning av Vägverket på den tiden. Sedan blev det bara värre för varje år under de ytterligare 16 år som gick innan ån grävdes ur igen 2015. Ån hade då fått växa igen utan någon åtgärd alls under 23 år, säger Peter Lantzén.

LÄS MER:Pizzabagare måste betala en kvarts miljon i självrisk

Han är väl insatt i problematiken kring ån och har under åren flera gånger lyft frågan med Orust kommun.

– Ån ägs av en åförening, men Orust kommun är största ägare med 50 procent. Jag har flera gånger varit i kontakt med kommunen och påpekat att ån måste rensas regelbundet. Kommunen har höjt vägen in till industriområdet och vallat in reningsverket, men det hjälper knappt när ån svämmar över.

Fastigheten där Frendo, pizzerian och övriga företag finns, ligger som i en dal med ån som slingrar sig runt. Ån fortsätter sedan under länsväg 160 mot Varekilsnäs. Vid senaste översvämningen blev det stopp i röret under gångvägen vilket gjorde att vattenmassorna höjdes dramatiskt.

Vill att ån rensas upp

– Det gjorde att vi höll på att få vatten från två håll, från ån men även uppifrån länsvägen. Jag vill inte ens veta vad som hänt om vattnet stigit så högt att det kom över kanten från länsvägen, säger Jennie Richter.

LÄS MER:”Det görs ett årligt underhåll av Varekilsån”

Företagarna i Varekil anser att ån är en kommunal angelägenhet. De vill att området kring ån rensas upp och säkras. Benny Carlsson anser att åtgärder ska sättas in nu, innan en ny översvämning sker.

– Vill kommunen satsa på Varekil med nya bostäder och företagande måste något först göras åt ån. Det går inte att planera ett samhälle utan att åtgärda de problem som finns.

ANNONS