Full fart när draghundar gjorde upp om flåset

Gruset sprutade om däck och tassar då den första draghundstävlingen i STO-området avgjordes under lördagen. 50 hundar och förare tävlade i tre olika klasser.
– Drag är en växande sport och det fina är att det behövs inte snö, det går lika bra med barmark, säger Johanna Adolfsson, domare i sporten.

ANNONS
|

Regn och rusk, riktigt höstväder väntade de 50 startande som under lördagen skulle göra upp i den första draghundstävlingen som arrangerats i STO-området.

– Det är perfekt väder. Vi får inte tävla vid högre temperaturer än 16 grader, annars finns risk för värmeslag hos hundarna, säger Johanna Adolfsson, domare i Svenska Draghundsportsförbundet.

Att låta hundar dra slädar mil efter mil över snötäckta vidder är inte något nytt påhitt, det finns lång erfarenhet av det i kalla Norden.

Behöver ingen släde

Men du behöver inte ha en släde och ett helt ekipage polarhundar för att kunna träna drag. Sporten går att utöva både i snö och på barmark, med till exempel cykel, vagn, pulka och cykel utan sadel och trampor, en kickbike.

ANNONS

Orust Brukshundklubb som arrangerade dragtävlingen Hundflåset har ett gäng medlemmar som tränar canicross, att springa med hunden.

– Det är än så länge en ganska liten del i klubbens utbud men vi är några som tränar tillsammans, säger Sanna Norberg, tävlingsledare för motionsloppet som klubben arrangerade.

Tävlingen var inofficiell men regelverket som Draghundsportsförbundet arbetat fram följdes. Tre klasser fanns att välja mellan under dagen, canicross som är löpning, cykel eller kickbike. Vid linlöpning är hunden fäst till föraren via ett midjebälte. Vid cykling kan man ha samma koppling till förare men det går även bra att hunden är fäst till cykeln. I övriga klasser, som kickbike, ska hunden vara fäst till fordonet.

Tre Orustekipage

Motionsslingan vid Hällevi i Henån hade för tävlingen stängts av för att helt vikas åt tävlingsekipagen. Två varv tog både cykelekipagen och de ekipage som startade med kickbike. Ett varv sprang löparna.

– Det är jobbigare än vad man tror, säger Sanna med ett skratt.

Tre ekipage från arrangörsklubben kom till start. Hanna Borg startade med sin working keplie i första klassen, den för cykelekipage.

– Vi har väl inte tränat så mycket som vi borde, men det är en kul grej att starta på hemmaplan, säger Hanna.

LÄS MER:Ingela har utbildat tusentals hundägare – nu prisas hon

LÄS MER:Micke vann allt – utsedd till snyggaste hunden på Orust

LÄS MER:Allt fler skadas av hundar: ”Viktigt att bygga förtroende och tillit”

ANNONS